Müzik

Sevdalı şarkılar, içten bir yorumla harmanlanıyor : Kemal Başar – Kemal’in Şarkıları / Tam Zamanlı Aşk…

1985 yılında aramızdan ayrılan tiyatro ve sinema sanatçısı Savaş Başar’ın oğlu Kemal Başar, uzun yıllardır babası gibi özellikle tiyatro alanında pek çok başarıya imza atmış ve pek çok alandaki başarısıyla bilinmişti. Ancak en son Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ın ‘Bombacı Ender’i olarak bilinen Başar’ın bir yönü daha vardı; o da uzun yıllardır yazdığı şarkılar ile müzik… Başar, yıllar içinde yazdığı şarkıları dinleyicilerle buluşturmaya karar verdi… İlk önce 4 şarkılık Kemal’in Şarkıları EP’sini çıkardı; birkaç ay sonra 4 şarkılık EP’sine 6 şarkı daha ekledi ve Kalan Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu : Tam Zamanlı Aşk…

Albümün fotoğrafları ve kapak tasarımı Okan Bayülgen’e ait.

İlk eser, Kemal Başar eseri ve Nejat Dimili düzenlemesi ‘Sen’ Onur Güney Kumaş’ın gitarıyla başlayan esere Hazım Körmükçü’nün vurmalıları da ekleniyor ve Nejat Dimili’nin kemanı da eserin sakin yapısını destekliyor. Alpay Vural piyanosu ve klavyesi, Alp Karlıova da bası ile yer yer öne çıkıp altyapıyı tamamlıyor. Vokallerde Kumaş  ve Melike Çetin, eserin duygulu yapısına katkı sağlıyor ve eserin lirik sözleriyle bütünleşiyor.  Son kısımda kemanın öne çıkışı başarılı. Ardından bir başka Başar eseri ve Nurkan Renda düzenlemesi ‘Duydum Bir Başkasından’ Dimili’nin kemanı ve Aşkın Çolak’ın davuluna, Nurkan Renda’nın gitarlarının eklenmesiyle başlayan ve bir önceki eserdeki duygulu yapıyı devam ettiren eserde Çetin’in vokali başarılı. Bununla birlikte Kumaş da vokallerde eseri tamamlıyor. Eserin değişken ritmik yapısı eseri canlı kılıyor ve Dimili’nin kemanı özellikle bu eserde çok sevilecektir. Nurkan Renda basıyla da altyapıyı güçlendiriyor. Albümden dikkat çekecek bir eser.

Sırada bir başka Başar eseri ve Dimili düzenlemesi ‘Sevgilime’ Kumaş’ın gitarı ve Vural’ın piyanosunun Körmükçü’nün vurmalılarıyla dengelendiği eserde Başar’ın girişi ile birlikte Dimili’nin kemanı da yer yer öne çıkıyor. Vokallerde Çetin ve Kumaş’ın yanı sıra, Özgün Uğurlu da vokaliyle Başar’a destek oluyor. Nakarat kısmında Kumaş’ın elektro solosu başarılı. Hazal Akkerman da viyolonseliyle esere güzel bir renk katıyor. Vural’ın akordeonu da yer yer öne çıkarak ve eserin naifliğini destekleyerek Alp Karlıova’nın basıyla birlikte eserin altyapısını tamamlıyor. Son kısımda şiir kısmı başarılı. Ardından bir İsmail Sonat eseri ‘Bir İçten Gülüş’te Başar, Nejat Dimili ile düet yapıyor. Renda’nın düzenlediği ve Renda’nın elektrosunun ön planda başlayıp, Çolak’ın davuluyla dengelendiği eserde Dimili’nin kemanı da elektroyla uyumlu olarak ilerliyor ve Dimili, yorumuyla da Başar ile uyumlu bir düet performansına imza atıyor. Orta kısımda Renda’nın elektro solosu başarılı ve Renda basıyla da eseri tamamlıyor. Bununla birlikte Çetin de vokaliyle eseri güçlendiriyor. Albümden sevileceğini düşündüğüm bir diğer eser.

Albüm, art arda iki Başar eseri ve Renda düzenlemesi ile devam ediyor, ilk önce ‘Özledim Seni’ Başar ve Çetin’in birlikte vokaliyle başladığı eserde Renda’nın gitarları ön plana çıkıyor ve eser albümü biraz daha hareketlendiriyor. Çolak’ın davulu da bu hareketli havayı desteklerken orta kısımda Dimili’nin kemanı da dahil oluyor ve Renda’nın bası da altyapıyı tamamlıyor. Bununla birlikte Kumaş da vokaliyle eseri güçlendiriyor. Son kısımda davul atağı başarılı. Ardından ‘Sen Ve Ben’ Çolak’ın davuluyla başlayan, Renda’nın gitar ve basının Dimili’nin kemanıyla birlikte uyumunu sürdürdüğü eser, albümü yine duygulu bir atmosfere geri döndürüyor ve Çetin de vokaliyle eserin lirik sözlerini destekliyor. Renda’nın sert gitar tınıları da özellikle orta kısımda öne çıkıyor.

Sıradaki eserin sözleri Eda Kandulu’ya, müziği Başar’a ait : ‘Kapılar’… Kumaş’ın gitar ve mandolinin Körmükçü’nün vurmalıları ve Kumaş ile Çetin’in vokalleriyle dengelendiği eserde Dimili’nin kemanı da Akkerman’ın viyolonseli ile birlikte uyumlu bir şekilde ilerleyerek yer yer öne çıkıyor. Vural’ın piyanosu ve Karlıova’nın bası da altyapıyı tamamlıyor. Son kısımdaki ıslık finali de eseri destekliyor. Ardından sözleri Başar’a, müziği Başar ve Körmükçü’ye ait olan ‘Gibi’ Körmükçü’nün piyanosuyla akustik bir yorum oluyor. Albümün duygulu yapısını devam ettiren bir eser olarak Başar da özellikle sesindeki duygu ile eseri, zaman içinde sevilecek bir eser haline getiriyor.

Son iki eserden ilki, albüme ismini veren Başar eseri ve Renda düzenlemesi ‘Tam Zamanlı Aşk’ Renda’nın gitar ve basının, Dimili’nin kemanı ve Çolak’ın davuluyla olan uyumunun devam ettiği eser özellikle sözlerindeki liriklikle dikkat çekecektir. Çetin de vokaliyle esere güzel bir duygu katıyor; albümden öne çıkan bir eser olarak gelecek zamanlarda repertuvarlara da girecektir. Son eser ise Arif İşgüzar eseri ‘Özel Bir Gün’ Renda düzenlemesi olan ve Renda’nın gitar ve basının Alen Konakoğlu’nun baterisiyle dengelendiği, klavyenin de 1980’ler tınıları kattığı eserde orta kısımda yaylılar öne çıkıyor. Çetin’in vokali de eseri destekliyor. Son kısımda Renda’nın elektro solosu başarılı. 

Başar, ilk albümü ile yıllardan beri yaptığı sevda temalı eserlerini ve iki tane kendi bestesi olmayan ancak albümün havasını devam ettiren eseri, kendine özgü içten bir yorumla ve konservatuvar eğitiminin kendisine kattığı tiyatral bir üslupla harmanlarken, alanında başarılı müzisyen ve vokalistlerin desteğiyle, pek çok dinleyici kitlesinin beğeniyle dinleyeceği bir çalışmayı ortaya çıkarıyor.