Atilla İhtiyar’ı çoğu dinleyici, Nejat Özgür, Gökhan Karcebaş ve Onur Kamer ile yaptığı ‘Kesik Dil’ albümüyle ve ‘Harmony Of İstanbul’ albümünde yer alan ‘Der Zor Çöllerinde’ yorumlarıyla hatırlayacaktır. Şimdi ise İhtiyar, ilk solo albümü ile Ahenk Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşuyor : ‘Haslet’…
Albümdeki tüm düzenlemeler İhtiyar’a ait. Albümde Hatice Doğan Sevinç ve Serkan Kamacı da çeşitli eserlerde İhtiyar’ın konuğu oluyor. Riff’n Night Records stüdyosunda kaydedilen albümün kayıt, mix ve mastering çalışması Burak Tanyolaç’a ait.
İlk eser, Yunus Emre dizelerine İhtiyar bestesi ‘Yürü Yürü Yalan Dünya’ İhtiyar’ın tanburunun ön planda başladığı eserde İhtiyar’ın gitarları da altyapıyı tamamlıyor. Bu bağlamda tanbur solosuyla akıllarda kalacak olan yorumda çift ses vokal de eserin duygusunu destekliyor. Eserin yapısını başarılı bir şekilde yansıtan bir beste olarak dinleyicilerin beğenisini kazanacaktır. Albüme güzel bir başlangıç olan eserin ardından Tab-i Mustafa Efendi’nin Bayati Yürük Semai eseri ‘Gül Yüzlülerin Şevkine Gel’ geliyor ve İhtiyar, eseri Tanbur hocası Gamze Ege Köprek Yıldız’a ithaf ediyor. Hatice Doğan Sevinç’in konuk olduğu, Emirhan Uygun’un bendiriyle başlayan enstrümantal yorumda Sevinç’in klasik kemençesi İhtiyar’ın tanbur ve gitarlarıyla dengeleniyor. Gitarlar esere güncel bir anlayış katıyor. Orta kısımda İhtiyar’ın tanbur solosu başarılı ve alt kısımı gitarıyla tamamlıyor. Son kısımda ise Sevinç’in kemençesi Uygun’un bendiri dahil olurken İhtiyar da ikiliye gitarıyla eşlik ediyor. Özellikle bu tarz enstrümantal çalışmaları seven dinleyicinin listesine ekleyeceği çalışmalardan olacaktır.
Albüm, Aziz Şenses kaynaklığında derlenen Adana türküsü ‘Ben De Gittim Geyik Avına’ ile devam ediyor. İhtiyar’ın ’Aytül ablam için’ ithafıyla yer verdiği esere Sevinç konuk oluyor. İhtiyar’ın tanbur ve gitarının Sevinç’in kemençesine uyumuyla başlıyor. İhtiyar yorumuyla da eserin duygulu yapısını güçlendiriyor ve çift ses yorumu da eseri tamamlıyor. Ardından albüme ismini veren enstrümantal eser ‘Haslet’ geliyor. İhtiyar eseri Erkan Oğur’a ithaf ediyor ve eserde Serkan Kamacı konuk oluyor. Kamacı’nın neyinin ön planda olduğu ve İhtiyar’ın tanbur ve gitarıyla desteklediği eserde orta kısımda İhtiyar’ın tanbur ve gitarı öne çıkarak eserin duygulu yapısını besliyor, son kısımda ise Kamacı’nın neyi yine ön plana çıkarak İhtiyar’ın gitarıyla dengeleniyor; beste yönünden de başarılı bir çalışma olan eser, yeni enstrümantal besteleri arayan dinleyicinin ilgisini çekecektir.
Sırada, Tanburi Zeki Mehmet Ağa’nın ‘Ferahfeza Son Peşrev’i var. Tanbur-kemençe-bendir birlikteliği uyumlu bir şekilde bu eserde de devam ediyor. Sevinç’in konuk olduğu eserde tanbur-kemençe-bendir birlikteliği uyumlu bir şekilde devam ediyor. Uygun’un bendiri, Sevinç’in kemençesi ve İhtiyar’ın tanburuna yol göstererek bir mihmandar niteliği taşıyor. Müzisyenlerin uyumu ve bu uyumu eserin değişken yapısıyla yansıtabilmeleri açısından da başarılı bir eser. Ardından ‘Yürü Yürü Yalan Dünya’ enstrümantal hali ile yer alıyor. Bu versiyonda Sevinç’in kemençesi ön plana çıkarak, İhtiyar’ın tanbur ve gitarıyla dengeleniyor. Uygun’un bendiri de altyapıyı tamamlayarak, eserin duygulu yapısına da katkı sağlıyor. Orta kısımda Sevinç’in kemençe solosu başarılı ve sonrasında İhtiyar’ın tanbur ve gitar solosu öne çıkıyor. Son kısımda ise sololar birleşerek yine aynı uyumu sağlıyor. İlk haline göre daha sakin bir havaya sahip bir yorumlama oluyor.
Son eser, bir İhtiyar bestesi enstrümantal eser ‘Buluşma’da İhtiyar’ın konuğu Kamacı oluyor ve İhtiyar eseri yapımcısı Sercan Yılmaz’a ithaf ediyor. Kamacı’nın başarılı ney solosuyla başlayan eserde İhtiyar da orta kısımdan itibaren tanburuyla dahil oluyor. Her iki müzisyen de art arda sololarıyla güzel bir finale imza atıyorlar.
Hem İhtiyar’ın yeni besteleri, hem de düzenlemeleriyle geleneksel eserleri güncel bir anlayışla ele almasıyla; hem de alanında başarılı müzisyenlerin katkısıyla, “Yalan dünya”ya sahici bir iz bırakan başarılı bir ilk albüm.
Yorum Ekle