Röportajlar

Yeni teklisi “Bu Hayat”ı dinleyicilerle buluşturan grup Arada Kaldık ile bir röportaj…

2021 yılı içinde alternatif tınılı müzik grupları içerisinde dikkat çeken bir grup da, temelleri 2018’e dayanan ve 2021 ile birlikte teklilerini dinleyicilerle buluşturmaya başlayan Arada Kaldık grubu oldu. En son “Bu Hayat”ı Moon Stage Music etiketiyle dinleyicilerle buluşturan Arada Kaldık grubu ile Bi’Kuble için, müzik yolculuklarını, yeni teklilerini, aldıkları geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle yollarınız nasıl kesişti ve Arada Kaldık grubunun oluşum süreci nasıl gelişti?

Arada Kaldık: Arada Kaldık müzik macerasına 2018 yılında başladı. 2020 yılı öncesinde aktif olarak sahnelerde kendini gösteren grubumuz 2020 yılı itibariyle kadrosunu yenilemeye karar verdi. Celal Dikmeci ve Orkun Çelebi’nin gruba katılmasıyla beraber grup, pandeminin de etkisi ile bir kapanma ve yeniden yaratım sürecine girdi diyebiliriz. Son değişikler ile beraber grup; vokalde Celal Dikmeci, gitarlarda Efe Öcal ve Orkun Çelebi, bas gitarda da Denizhan Uzunsoy olarak son halini aldı. 

Celal Dikmeci (vokal): Merhaba; ben Celal, grubun vokalistiyim. Mimar Sinan Üniversitesi’nde Sanat Tarihi okuyorum. Kendimi bildim bileli şarkı söylüyorum sanırım. Babam müzisyen olduğu için çok küçük yaşımda müzikle tanıştım. Bu da benim kendi yolumu çizmemde büyük bir etken oldu. Çocukluğumda daha gitar çalmadan önce şiir okumayı çok severdim. Ilerleyen dönemlerde şiir yazmaya başladım. Gitar çalmayı öğrendikten sonra da ilk bestelerimi yaptım. Kendimi tanıma sürecimde yazdığım şarkılarla beraber benim için daha özel bir anlam kazandı müzik. Lise dönemimde yalnız başıma müzik yapmaktansa bir grupla beraber çalışmanın daha eğlenceli olacağını düşündüm ve kendi grubumu kurdum. Lisenin son senesinde de başka bir gruba girdim. O grupla beraber Kadıköy ve çevresinde sahnelere çıktık ama bazı anlaşmazlıklardan dolayı grubu dağıtmak zorunda kaldık. Arada kaldık ile tanışmam da aslında bu dönemde gerçekleşti. Efe’yle bir gün oturup konuştuk ve bana müzikle ilgili yapmak istediklerinden bahsetti. O dönemde bir vokal arıyorlardı gruba. Sanırım Efe beni gözüne kestirmişti ve gruba vokal olarak katılmamı istediğini söyledi. Ben de teklifini kabul ettim. Şimdi buradayız.

Efe Öcal (gitar): Selam; ben Efe, 23 yaşındayım. Endüstri mühendisliği okuyup bir yandan müzikle uğraşıyorum. Arada Kaldık’ın gitaristiyim. İlk başta 16 yaşımda bir arkadaşımın gitarıyla kendi kendime gitar çalmayı öğrendim. Daha sonrasında kendime bir elektro gitar alıp Orkun ve Denizhan’ın da dahil olduğu bir grup kurduk. O grupla beraber metal müzik yapıyorduk. İlerleyen süreçte metal müziğe o kadar ilgim olmadığını fark edip o gruptan ayrıldım ve alternatif rock  ve indie müziğe yöneldim. Zaman geçtikçe hem müzikal olarak kendimi geliştirdim hem de müziğin prodüksiyon kısmına merak salıp kayıtlarla uğraşmaya başladım. Şu an hedefim prodüksiyon kısmını daha çok öğrenmek, grubumla beraber müzik yapmaya devam ederken bir yandan da prodüktörlük yapmak istiyorum. 

Denizhan Uzunsoy (bas gitar): Ben Denizhan, 22 yaşındayım. Uluslararası Finans okuyup bir yandan da müzikle uğraşarak Arada Kaldık grubunun bas gitaristliğini yapıyorum. Müziğe 14 yaşlarımda bas gitar çalarak başladım. 16 yaşlarımda şu anki mevcut grup üyelerinden Efe Öcal ve Orkun Çelebininde dahil olduğu başka bir grupla metal müzik üzerine bir takım çalışmalar yaptık ve ilk grup tecrübelerimizi edindik. Bir süre sonra bu gruptan ayrılarak, Arada Kaldık grubuna katıldım. Burada hem kendimi müzikal olarak geliştirdim hem de ilgi duyduğum alternatif ve indie rock türü üzerine daha çok yoğunlaştım. En büyük hedefim grubumla birlikte müzik yapmaya devam ederek, müziğimizi ve yarattıklarımızı daha geniş kitlelere ulaştırarak Türkiye’de ve dünyada tanınmak. 

Orkun Çelebi (gitar): Ben Orkun, 20 yaşındayım. Müziğe 11-12 yaşlarımda klasik gitarla başladım. Sonra ilgi alanıma uymadığını düşünerek elektro gitara geçtim. Çocukluğumdan beri rock ve metal müzik ağırlıklı dinliyorum. Araya nadiren farklı tarzlar dönemsel girip çıkıyor. Güncel olarak iki grupla birlikte müzik yapiyorum. Arada bireysel müzik projelerim de oluyor. 5-6 farklı sahnede konserler verdim. Genel olarak çoğu beğendiğim müzisyenlerden ufak ufak esinlenmeye çalışırım. Hedefim müziği tamamen hayatımın merkezine koyarak çok büyük kitlelere ulaştırmak ve hayatımı bununla geçindirmek. Bir yandan da yurt dışına açılmak gibi bir hedefim var, yabancı ülkelerde müzik yapmak ve sahne almak istiyorum.

Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda “Uykusuz Rüyam”ın oluşum süreci nasıl gelişti? Uykusuz Rüyam ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

Efe Öcal: İlk teklimiz olan “Uykusuz Rüyam” zaten hazırlamış olduğumuz bir şarkıydı. Celal ve Orkun’un gruba katıldıktan sonra şarkının sözlerini baştan yazıp genel hatlarıyla altyapısını da baştan düzenledik. Nasıl tepkiler alacağımız doğrultusunda “Uykusuz Rüyam” bizim için önemli bir şarkıydı. Hazırlık sürecinde hep beraber oturup nasıl bir yol izlememiz gerektiğiyle ilgili uzun sohbetler gerçekleştirdik. Sonucunda hepimizin içine sinen bir şarkı oldu.

İkinci tekliniz “Demedim mi?”nin oluşum süreci nasıl gelişti? Moon Stage Yapın ile yollarınız nasıl kesişti? Demedim mi? ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

Orkun Çelebi: “Demedim mi?” parçası benim grup için bir gün belki yaparız düşüncesi ile taslak olarak hazırladığım ve sadece nakaratı yapılmış bir şarkıydı. Bu besteyi ikinci tekli olarak yayınlamaya karar verdikten sonra aranje olarak şarkı üzerine yoğunlaşmaya başladık. Celal şarkının sözlerini yazarken yavaş yavaş şarkının konusu ve nasıl bir atmosfere sahip olacağı belli olmaya başlamıştı. Demosu bittikten sonra hızlı bir şekilde kayıt sürecine girip şarkıyı bitirdik ve tek kalan iş mix-mastering kısmıydı. Aslında mix-mastering süreci bizim için kafa karışıklıkları ile dolu zor bir süreçti ve tam olarak içimize sinmesi fazlasıyla zaman aldı. Fakat bu süreç bizim için güzel bir deneyim oldu ve bize genel süreç içerisinde neyin yapılıp yapılmayacağı ile alakalı fikirlerin oluşmasını sağladı. Moon Stage Yapım ile yollarımız şirketin bize ulaşması ile birlikte kesişmiş oldu. Yapılan birkaç toplantı sonucu 4 şarkılık bir sözleşmeye imza atıldı. “Demedim mi?” den diğer şarkılar gibi güzel ve bizi mutlu edecek geri dönüşler aldık ve bu durum bizi mutlu ediyor. Genel olarak aldığımız yorumlar şarkının sıcak bir şarkı olması ve nakaratın akılda kalıcı olması üzerineydi.

En son “Bu Hayat”ı dinleyicilerle buluşturdunuz. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti?

Celal Dikmeci: Bu Hayat şarkısı benim grup öncesinde hazırladığım bir şarkıydı. 3 şarkılık bir EP planımız var. Bu EP’nin içerisinde Bu Hayat şarkısı da yer alıyor. Burada şarkıların birbirleri ile bağlantısı bizim için önemliydi. Bu yüzden Bu Hayat şarkısını EP içerisine dahil ettik diyebiliriz. Şarkının gelişim sürecinde dikkat ettiğimiz birkaç önemli nokta vardı. Daha yumuşak gitar tonları ile new wave synth soundlarını harmanlayarak ortaya herkesin dinleyebileceği ve dinlerken yorulmayacağı bir müzik çıkarmak istedik. Beklentimiz doğrultusunda amacımıza ulaştık diyebiliriz. 

Bu Hayat ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

Denizhan Uzunsoy: Bu Hayat, çıkardığımız ilk iki teklimize nazaran daha farklı soundları içerisinde barındıran bir şarkı. Ayrıca synth melodilerini kullandığımız ilk şarkımız. Şarkının içerisinde oluşturduğumuz geçişten dolayı, dinleyicilerimize tek şarkıda adeta iki farklı şarkı dinliyormuş etkisi yarattığımız  için şarkıyla alakalı olumlu ve güzel geri dönüşler aldık.

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

Arada Kaldık: Müziğimizi nasıl tanımlarız? Aslında bu çok fazla irdelediğimiz bir konu değil. İnsan sürekli gelişen ve içinde bulunduğumuz zamanın koşullarında çok hızlı evrilen bir canlı. Bizimle beraber müziğimiz de zaman içerisinde evriliyor. Bizim için önemli olan sevdiğimiz müzikleri yapmamız. Hepimizin içerisine kendinden bir şeyler katabileceği bir müzik. Yeni soundlar hepimizin yakından takip ettiği bir konu. İçerisinde bulunduğumuz dünya dijitalleştikçe müzik de aynı doğrultuda daha dijital bir hale geliyor. İlerleyen süreçlerde Bu Hayat şarkısında olduğu gibi bir kaç synth ağırlıklı şarkı planımız var. Dediğimiz gibi sevdiğimiz müziği yapmak bizim için öncelik. Sınırlandırmanın çok da anlamı olduğunu düşünmüyoruz.

Bu Hayat’tan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

Arada Kaldık: Şu an en yakın tarihte Bu Hayat şarkısının da içinde olduğu bir EP yayınlayacağız. İçerisinde bulunduğumuz toplum ve düzenin bir eleştirisi olarak ele aldığımız toplamda 3 şarkı olacak. EP sonrasındaki ilerleyiş de daha çok alacağımız geri dönüşler doğrultusunda değişkenlik gösterecek diye düşünüyoruz. Elimizde güvendiğimiz yayınlamaya hazır olan birkaç şarkı daha var. Hep beraber bekleyip göreceğiz neler olacağını.

Arada Kaldık grubuna bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Bu Hayat”ı tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.