Röportajlar

Yeni teklisi “#Esenyurt”u dinleyicilerle buluşturan Perma ile bir röportaj…

Perma… Rap yolculuğunda 15 yılı geride bırakan, bir süre ara verse de dönüşüyle birlikte profesyonel olarak sözlerini üstlendiği ilk teklisi “Kıyamet”i dinleyicilerle buluşturan Perma, “Elim Belimde” ile de dinleyicinin beğenisini kazanıp günümüzün başarılı Kadın MC’leri arasında yer alırken, en son Bizzat Production etiketli yeni teklisi “#Esenyurt”u dinleyicilerle buluşturdu. Perma (Bahar Erzan) ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, yeni teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle Kıyamet’e kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız?

-İlk stüdyo kaydımı 15 yaşında almıştım yani bundan 15 sene kadar evvel. 6-7 sene kadar devam ettim ancak üniversite eğitimimi bitirmeye yakın süreçte dinleyici konumuna geçerek ara vermiş oldum. Faal olduğum yıllarda iki underground albüm ve onlarca tekli yayınladım. Ara verdiğim süreçte ise dinleyici olarak bağımı koparmadım.

Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda Kıyamet’in oluşum süreci nasıl gelişti? Beati üstlenen Nazım Türkocağı ve Bizzat Production (aynı zamanda Elim Belimde’nin klibini de çeken Gaza Technic) ile yollarınız nasıl kesişti? Kıyamet ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Açıkçası uzun bir süre ara verdikten sonra yeniden bir şarkı yazma ve yayınlamaya karar vermek zorlu oldu. Bir seneyi aşkın bir düşünme sürecinden sonra ulaşabildiğim prodüktörlerle görüşmeye başladım. Aslında Kıyamet şarkısı Mayıs 2020’de yayınlamayı planladığım bir çalışmaydı ama ilk anlaştığım yerle şarkının tamamlanması sürecinde sorun yaşadık. Ardından Nazım Türkocağı sağolsun yardımıma koştu aranjeyi tamamladı. Bizzat bağımsız bir label, yıllar evvelden tanıdığım Gaza Technic’in kurucusu olduğu bir oluşum. Kayıt sürecinde de yine onunla çalıştım. Kasım 2020’de ise yayınlandı. Kıyamet’i yazarken tam da hayatımdan ve geçimimi sağladığım işten yana sıkıntılarımın olduğu bir dönemden geçiyordum. Şarkının ruhunda da bunu hissediyorsunuz zaten. Şarkı genel itibariyle içeriği açısından olumlu geri dönüşler getirdi bana. Ancak benim yeniden emeklemeye başladığım bir sürecin ürünü bir nevi bebeğim diyebilirim yani.

İkinci tekliniz “Elim Belimde” oldu. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti? Asiltan Sevgen ile yollarınız nasıl kesişti? Klibin oluşum süreci nasıl gelişti? Elim Belimde ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Elim Belimde’nin oluşum süreci daha pratik oldu Kıyamet’e göre kıyaslarsak. Bir tık üzerimde hamlığı atmıştım çünkü. Yeni şarkılarımda birlikte çalışacağım prodüktörlerden Mert’in vasıtasıyla tanıştık Asiltan ile. Stüdyoda birlikte çalışarak çıkardığımız bir beat oldu. Sonrasında klip aşamasına geçildi. Gaza Technic daha evvel de söylediğim gibi eski dost, klibin çekimi olsun montajı olsun bütün aşamaları onun elinden geçti. Ha keza kayıt esnasında da yönlendirmeleri kıymetliydi. Klibin oluşum aşaması ise pandemi nedeniyle belirsizliklerle doluydu. Hemen her şey son ana kadar belli değildi. Ancak bütün bu süreç imece usulü herkesin katkı sunduğu, imkanlarını önüme sunduğu şekilde gelişti. Balat’ta hızlıca 2-3 saatte çekip, yasaklara kalmadan tamamladık. Zaten kadın arkadaşlarımla klip çekmek yıllardır yapmak istediğim bir şeydi, onu da gerçekleştirmiş oldu. Elim Belimde ile ağırlıklı olarak olumlu geri dönüşler aldım, olumsuz olanlar da oldu ama her bir geri dönüşü kıymetli buluyorum. Bu şarkıyla birlikte Spotify Kadın MC’ler listesinin kapağında yer aldım bu da elbette görünürlüğümü arttırmış oldu.

En son, yine Sevgen beatiyle #Esenyurt’u yayınladınız. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti? #Esenyurt ile ilgili nasıl dönüşler aldınız?

-#Esenyurt ismiyle müsemma, yaşadığım ve büyüdüğüm semti anlattığım bir şarkı oldu. Aslına bakarsanız mevcut piyasada kadınların üretmediği bir tavrı var aynı zamanda. Bu sebeple garipseyen de oldu, beğenen de oldu. Aslına bakarsanız #Esenyurt için de planladığım ve Esenyurt’ta çekilecek bir klip çalışması vardı ancak yine pandemi yasakları ve mevcut olanaklar buna müsaade etmedi. Ancak ben parçanın sarkastik ve aynı zamanda dark tarafını sevdim ve içime sinen bir iş oldu.

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

-Alışılmışın dışında olarak tanımlayabilirim. İçerik olarak feminist ve gerçekçi öğeler barındırıyor. Yaşadığım ve hissettiğim şeyleri aktarıyorum çalışmalarıma. O yüzden sahte değil, poz kesmiyor, kendi yolunda gidiyor.

#Esenyurt’tan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

-Önümüzdeki aylarda üç feat ve bir solo çalışmamı paylaşıyor olacağım. Sonbaharda “Tribal Tripple” isimli 3 tekliden oluşan bir konsept yayınlamayı planlıyorum. Şu sıralar sessizlerdeyim ama boş durmuyorum.

Perma’ya bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “#Esenyurt”u tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.