Röportajlar

Yeni teklisi “Halimizde Ne Var?”ı dinleyicilerle buluşturan Ali Meydanioğlu ile bir röportaj…

Zaman içinde art arda dinleyicilerle buluşturduğu alternatif tınılı teklilerle dikkat çeken genç sanatçı Ali Meydanioğlu, kendi eseri yeni teklisi “Halimizde Ne Var?”ı geçtiğimiz haftalarda Avrupa Müzik / GROW etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu. Meydanioğlu ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, yeni teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle “Susan Kadın”a kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız? Bu bağlamda Susan Kadın’ın oluşum süreci nasıl gelişti ve şarkınız ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Susan Kadın şarkısına kadar olan müzik yolculuğum daha çok kendimi tanıma ve geliştirme olarak ilerledi. 9 yaşında ilk adımını gitar alarak attığım müzik yolculuğum sokak ve bar müzisyenliğiyle devam ederken stüdyo ile ilgilenmek istediğimi biliyordum. Çünkü etrafımda rap müzikle uğraşan insanlar vardı ve stüdyonun ne demek olduğuna biraz hakim bir insandım. Daha sonra kazandığım paraları biriktirerek kendime bir home stüdyoda ne gerekiyorsa edindim ve bir şekilde bu alanda da kendimi geliştirmeye odaklandım. Susan Kadın, bir şeyler yapmak istemenin bir dışa vurumu gibiydi. İlk bestem, ilk kaydım, ilk heyecanımdı ve çok güzeldi.

Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda ağabeyiniz Aydın ile kaydettiğiniz “N’olur”un oluşum süreci nasıl gelişti? WediaCorp Music ile yollarınız nasıl kesişti? “N’olur” ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Bir tekli yayınlamaya karar vermem bir süreç oldu aslında. İmkanları yaratıp kendimi biraz geliştirdikten sonra bu işi yapmak istediğimin bilinciyle bir şeyler yapmalıydım ve elimde bestelerim vardı. Bunları değerlendirmek adına teklilerimi yayınlamaya başladım. N’olur tam üniversite sınavına hazırlanırken yazdığım ve sınavdan sonra ağabeyimle uzun uğraşlar sonucu kaydettiğimiz bir beste. Oluşum süreci kayıt ve mix-mastering anlamında biraz yorucu ve yoğun geçti. Klip çektik ama yayınlayamadık. Ama yine de çok güzel ve içime sinen bir parça oldu. Çok güzel bir adım daha oldu. Wediacorp Music” Keşfet FM YouTube kanalıyla beraber çalışıyor. Asıl yollarımızın kesiştiği yer Keşfet FM aslında. Keşfet FM’de içine güzel sanatçılar ve şarkılar sayesinde keşfettiğim bir YouTube kanalı. N’olur, çok büyük motivasyondu benim için, çok içten ve samimi bir şekilde güzel geri dönüşler almak ve bunları hissetmek daha fazla beste yapıp, tekli çıkarma motivasyonumu çok arttırdı.

İkinci tekliniz yine Aydın ile “Kadıköydeyim Stop” oldu. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti ve tekliniz ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Kadıköydeyim Stop, tamamen bir his işiydi aslında ve bir sentez denemesiydi. Rap müzik ile benim yaptığım müziğin bir sentezini denedik. Bize güzel duygular yaratan bir melodiyi ağabeyimle beraber bir şarkı haline getirip yayınlamak istedik. Güzel anısı olan bir şarkımız.

Üçüncü tekliniz “Dönerken Işıklarım” oldu. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti ve tekliniz ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Dönerken Işıklarım, kendimi elektronik müzik anlamında daha çok geliştirmek istememle bir şeyler yaparken oluşan bir şarkı. Aslında temel olarak parçayı yaparken sözlerin veya bestenin hissiyatı değildi. Melodilerin hissiyatına güvendim. Kendimi geliştirmem için büyük katkısı olan bir şarkıdır.

Dördüncü tekliniz “Yerin Hariç” oldu. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti ve tekliniz ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Yerin Hariç, o dönemlerde yaşadığım duyguların dışa vurumudur. Bir gece yarısı yazdığım ve bestelediğim bir şarkı. Kaydında hiçbir kaygı gütmeden sadece kendi enstrümanımla baş başa yaptığım bir şarkıdır. Hissiyatına güvendiğim bir şarkı oldu.

Beşinci tekliniz “Aman” oldu. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti ve tekliniz ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Aman, çok yoğun bir sürecin ürünüdür. Duygularımı çok yoğun yaşadığım bir dönemde ve büyük streslerimin olduğu bir dönemde yazılan, İstanbul’da yazılan ilk şarkımdır. Bir taşınma telaşı içinde ve yoğun duygularla bestelediğim ve ardından kaydına başladığımda aslında bana çok kolay gelen ve gerçekten “Bu şarkı tılsımlı oldu!” dediğim bir şarkımdır. Aman’ı dinlemeyi herkese öneriyorum.

Altıncı tekliniz “Otobüs” oldu. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti ve tekliniz ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Otobüs, aslında eğlenceli bir şarkı arayışımdır ve bir gün kız arkadaşımla otobüs beklerken kurulan bir melodi üstüne şarkıyı bestelemem sonucu oluştu. Ben çok eğlenceli bir melodi beklerken aslında ruhumdaki pesimist havanın bu şarkıya da yansımasından kaçınamadığımı fark etmiştim.

Yedinci tekliniz “Seninle” oldu. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti ve tekliniz ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Seninle, sevgiliye yazılan bir şarkıdır. Bana güzel duygular yaşatan kız arkadaşıma yazdım ve sonra kaydında elektronik müziği kullanmayı tercih ettim. Kayıt süreci uzun sürmüştür. İlk ve tek bağımsız yayınlanan teklimdir ayrıca. 

Sekizinci tekliniz “Sen Kaybettin” oldu. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti ve tekliniz ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Sen Kaybettin, yine uzun bir eğlence ve elektronik müzik arayışından sonra duygu dolu bir gecede yaptığım ve sadece gerçek enstrümanları kullanmak istediğim bir şarkıydı. Gitarlarım, vokallerim ve Gürkan ağabeyimin kabak kemanesi. Buradan Gürkan Karahan’a güzel dokunuşu için teşekkür ederim. Şarkıya farklı bir hissiyat katarak dokundu.

Dokuzuncu tekliniz “Masal” oldu. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti ve tekliniz ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Masal, bir heyecandı aslında. O dönem dinlediğim sanatçıların etkisi de çok oldu Masal şarkısını yapmak istememde… Aslında bir gizem arıyordum ve bu gizemi insanlara yansıtmak istedim. Sakinliği dinleyip düşüncelerine odaklanmak istedim dinleyicinin. Öyle olmuş mudur bilinmez. Ama ben Masal şarkısını dinlediğimde güzel düşüncelerle sakinliyorum. Amacıma ulaştığım hissiyatını yaratıyor bende.

Ayrıca, bir solo proje Bizden Geçti olarak da “artık sizden olmayacak”ı dinleyicilerle buluşturdunuz. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti ve nasıl geri dönüşler aldınız?

-Bizden Geçti mahlasını alırken aklımdaki fikir daha çok enstrümanımı ve sesimi dinletmekti. İnsanlara çok fazla bir şeyler eklemeden çok prodüksiyonlu işlerden uzak, çok temiz bir müzik yapmaktı. “artık sizden olmayacak” da zaten bunun ilk meyvesi olarak bu düşünceyle yapıldı ve istediğimi yaptığıma inandığım bir şarkı oldu. Güzel geri dönüşler aldım. Bunu seven çokça insan var ve onlara da ayrıca hitap etmek çok keyifli. Devamı gelecektir. Bizden Geçti ismiyle yaptığım çalışmaları da takip etmenizi öneririm.

En son, “Halimizde Ne Var?”ı dinleyicilerle buluşturdunuz. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti?

-Halimizde Ne Var?, yine bu “başka” dediğim şarkılarım arasında yerini aldı. Yazdığım dönem tüm Dünya kaosu ve beni yoran dertlerin aslında biraz enerjiye ve biraz elektronik müziğe dökümüdür. Sadece kişisel dertlerin yanı sıra toplumsal dertlerin karamsarlığıyla yazmış olsam da şarkımda enerjik bir hava aradım. Elektronik müziği tümüyle kullanmak ve hissetmek istedim. Çok da güzel yakıştılar bence. 

Avrupa Müzik / GROW ile yollarınız nasıl kesişti?

-Avrupa Müzik zaten çok köklü ve bilindik bir dağıtım şirketi. Ama ben aslında GROW ile tanıştım, tanıdık isimler ve güzel müzikler sayesinde… GROW’un yeni nesil müzisyenlere bakışı ve sahiplenişi dikkatimi çekti ve ben de onlara ulaştım. Bir şekilde yollarımız kesişti ve ilk beraber çalışmamızı gerçekleştirmiş olduk. Onlarla çalıştığım için mutluyum.

Halimizde Ne Var? ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Olumlu yorumlar ve güzel dönüşler alıyorum şarkıyla alakalı. İnsanların şarkıyı sevdiğini ve dinlediğini hissediyorum. Umarım hak ettiğini bulur ve güzel günlerini görürüz.

Bununla birlikte kendi düzenlemenizi kendiniz üstleniyorsunuz. Kendi düzenlemenizi yapıyor olmak size yapmak istedikleriniz anlamında özgür bir alan sağlıyor mu?

-Kendi düzenlememi yapıyor olmak aslında benim her şeyim. Kimseye bağlı değilim. Çok fazla özgür ruhluyum. Tabii ki şarkıların yapım aşamasında tavsiye aldığım birçok insan var ama eskisi gibi yürümüyor işler. İnsanlar her şeyiyle sanatını kendi yapmaya çalışıyor. Her şeyiyle uğraşıyor. Bunun tabii ki dezavantajları da çok ama günümüz Dünya’sı buna evriliyor ve biz de bunun pozitif taraflarından yararlanmaya çalışıyoruz.

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

-Müziğimde daha çok hissiyat var. Hissiyat arıyorum. Elektronik müziği çok seviyorum ve kullanmaya çalışıyorum. İki kelimelik bir isim bulacak olsaydım bu “Hissi Elektro” olurdu sanırım.

Halimizde Ne Var?’dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı? 

-Tabii ki var, yürüyecek daha çok yolumuz var. Zaten bu yolda yürümek güzel. Her seferinde bir sonrakini hayal etmek güzel. Bu yolda bana destek olan, benimle çalışan, beni dinleyen kim varsa onlara çok teşekkür ediyorum. Destekleriniz büyük motivasyon oluyor ve beni çok mutlu ediyor. Bu yolun bir sonu bence yok o yüzden var oldukça üretmek istiyorum. Umarım bu sözlerimi tutarım. Herkese kucak dolusu sevgiler. 

Ali Meydanioğlu’na bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Halimizde Ne Var?”ı tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.