Röportajlar

Yeni teklisi “Kelebek”i dinleyicilerle buluşturan grup Geceyi Kurtar ile bir röportaj…

2020’de Ankara’da kurulan ve art arda yayınladıkları teklilerle dikkat çeken, kendi deyimleriyle “Gerçek hikayelerden ilham alıp, ‘geceyi kurtar’mak için” çalan  Alternatif tınılı grup Geceyi Kurtar, yeni teklisi “Kelebek”i geçtiğimiz haftalarda Avrupa Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu. Geceyi Kurtar grubu ile Bi’Kuble için, müzik yolculuklarını, yeni teklilerini, aldıkları geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle yollarınız nasıl kesişti ve Geceyi Kurtar grubunun oluşum süreci nasıl gelişti?

Geceyi Kurtar: Öncelikle merhabalar. Ekip, 2019 yılında Harun Karagöz’ün bestelerini yayımlamak amacıyla Harun Karagöz tarafından kuruldu. Daha sonra gruba Arzunaz Kaya ve Berent Oral dahil oldu. Son olarak da iki arkadaş olan Kağan Yücel ve Abdurrahman Bulut beraber gruba dahil oldular.

Arzunaz Kaya (vokal): 1998 yılında Ankara’da doğdum. 17 yaşına geldiğinde Tenor Prof. Pekin Kırgız’dan şan dersleri aldım. 2018 yılında Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim dalında eğitim görmeye başladım. 2019 yılında Harun Karagöz ile tanıştım ve Geceyi Kurtar ekibine dahil oldum.

Abdurrahman Bulut (davul): 30 Mart 1983 Tokat doğumluyum. Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü mezunuyum. Yazılımcıyım. Çocukluktan beri vurmalı çalgılara meraklıydım. Davul öğrenmeye 2001 yılında kendi imkanlarım ile başladım. Birçok farklı grupta ve tarzda müzik yaptım. Müziğe bir süre ara verdikten sonra Harun ile tanıştım ve Geceyi Kurtar’a dahil oldum. Müzik dışında hobi amaçlı açtığı marangoz atölyesinde el aletleri ile geleneksel teknikler kullanarak ürünler tasarlayıp yapıyorum.

Kağan Yücel (bas gitar): 1980 yılında Ankara’da doğdum. 1994 yılında bas gitar çalmaya başladım. Müzik maceram boyunca punk’tan heavy metal’e, grunge’dan progresif rock’a kadar uzanan geniş bir yelpazede birçok grupta çaldım. Üniversiteden mezun olduktan sonra kısa sürecek olan bir duraklama döneminden sonra tekrardan gruplarda çalmaya başladım. Abdurrahman ile birlikte gruba dahil oldum ve grubun en yaşlısı ünvanını almaya hak kazandım.

Harun Karagöz (gitar): 1991 yılında Ankara’da doğdum. 15 yaşında gitar çalmaya başladım. Birçok grupta gitarist olarak yer aldım. Uzun bir süre çalışmalarıma ara verdim. 2019 yılında bir beste grubu kurmak maksadıyla Geceyi Kurtar projesinin ilk adımlarını attım. Bu süre zarfında bir noktaya bağımlı kalmamak için kayıt ve mix teknikleri üzerine yoğunlaştım. Birçok ses mühendisi ile birebir çalıştım. Grubun prodüksiyon süreçlerini yönetmeye devam ediyorum.

Berent Oral (klavye): 29 Temmuz 1998’de Ankara’da doğdum. 9 yaşında klasik gitar dersi almaya başlamamla müzik hayatım başladı. 14 yaşında piyano çalmaya başladım. Ödüllü piyanist ve piyano eğitmeni Kseniia Prostitova ile 2 sene boyunca klasik müzik ve kompozisyon alanlarında birebir çalıştım. Geceyi Kurtar grubunda klavye çalmanın yanı sıra bir yandan kendi bestelerimi yapmaya devam ediyorum.

Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda “Bahset Bana”nın oluşum süreci nasıl gelişti? Bahset Bana ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

Harun Karagöz: Grubu kurarken amacım halihazırda var olan besteleri geliştirmek ve yayınlamaktı. Grup kurulma aşamasındayken evime bir home studio kurdum. Bu aşamada kayıt ve mix tekniklerini öğrenmeye başladım. Bu süre zarfında birçok ses mühendisinden özel dersler aldım.  Daha sonra ilk teklimiz olan Bahset Bana’nın kayıtlarını evde kaydetmeye başladık. Davul kayıtları hariç tüm kayıtları evde alındı ve mixlendi. Şarkı hakkında genel olarak güzel geri dönüşler aldık ve önümüzdeki dönemin planlamasını yapmaya başladık. 

İkinci tekliniz “Kayıp Hikaye” oldu. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti? Kayıp Hikaye ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

Berent Oral: İlk teklimizi yayınladıktan hemen sonra ikinci şarkının çalışmalarına başladık. Harun Karagöz’ün yazdığı sözleri gördükten sonra şarkıya en çok uyan ismin Kayıp Hikaye olduğunu düşündüm ve bu şekilde karar aldık. Daha sonra ise beste sürecine başladık. Beste sürecinde müzikal hislerimizi daha iyi anlatmak amacıyla altyapıyı biraz daha zenginleştirmeye çalıştık. Bu şarkıda Bahset Bana’ya göre daha iyi geri dönüşler aldık.

Üçüncü tekliniz “Uzaklarda” oldu. Teklinin ve Yıldız yönetmenliğindeki klibin oluşum süreci nasıl gelişti ve Uzaklarda ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

Kağan Yücel: Uzaklarda akustik altyapıya sahip bir şarkı. Ev şartlarında akustik kayıtların çok başarılı olmayacağını düşündük. Şarkının kaydı, mixi ve masteringi Ankara’da ÇSM Stüdyosu’nda yapıldı. Şarkının lyric videosunu ben oluşturdum ve tüm sürecini yönettim. Şarkıdan çok iyi geri dönüşler aldık. Genel olarak en çok dinlenen şarkılarımız arasında.

Dördüncü tekliniz “Şubat” oldu. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti? Şubat ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

Abdurrahman Bulut: Şubat, Harun’un iki sene önce yazdığı bir şarkı. Şarkılar arasında seçim yaparken bu şarkının seçilmesini çok istemiştim. Teması Şubat ile alakalı olduğu için Şubat ayında çıkarmayı tercih ettik. Önceki şarkılarımıza göre biraz daha sert bir sounda sahip. Şubat hakkında olumlu ve olumsuz geri dönüşler aldık. Genel olarak yapılan olumlu ve olumsuz eleştirilere dikkat ediyor ve buna göre bir planlama yapıyoruz. 

Beşinci tekliniz “Hatırla Sadece” oldu. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti ve Hatırla Sadece ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

Berent Oral: Hatırla Sadece’nin oluşum süreci çok hızlı gelişti. Çok kısa sürede yazıldı ve bestelendi. Kısa bir süre içerisinde de iyi bir dinleyici sayısına ulaştı. Yine bu şarkıda da gelen eleştirileri dikkate alıyor ve kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz.

En son “Kelebek”i dinleyicilerle buluşturdunuz. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti? Avrupa Müzik ile yollarınız nasıl kesişti?

Harun Karagöz: Avrupa Müzik ile çalışmaya başlamamız tarafımıza gelen teklif üzerine oldu. Kısa süre içerisinde bir demo ilettik. Şarkı genel olarak hazır bir durumdaydı, anlaşma sağlandıktan sonra Mirage Stüdyosu’nda kayıtlara başladık. Kayıt, miks ve mastering süreçlerini Ayhan Aydın ile birlikte yürüttük. Bize çok şey kattığını söyleyebiliriz. 16 Temmuz günü şarkıyı yayınladık. 

Kelebek ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

Kağan Yücel: Şarkı çok yeni olmasına rağmen güzel geri dönüşler aldık. Bu durumdan mutluyuz.

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

Abdurrahman Bulut: Her bir grup üyesi rocktan indie’ye, klasik müzikten progresif metale kadar geniş bir yelpazede müzik dinleyen kişiler. Dolayısıyla bu müzik çeşitliliği yaptığımız müziğin de zenginliğine katkıda bulunuyor. Müziğimizi soft rock olarak tanımlıyoruz ama bu çeşitlilik sayesinde başka alanlara da kayabiliyoruz. 

Kelebek’ten sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

Harun Karagöz: Eylül ayında yeni bir tekli yayınlamayı düşünüyoruz. Şu an çalışmalar devam ediyor, yakın bir zamanda kayıtlara başlayacağız.

Geceyi Kurtar grubuna bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Kelebek”i tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.