Röportajlar

Yeni teklisi “Yok Sana Tamam”ı dinleyicilerle buluşturan grup rody dünyada ile bir röportaj…

rody dünyada, yani “rekabet olmadan da yaşanır dünyada” son dönemlerde dikkat çeken alternatif tınılı gruplardan biri olarak kısa sürede pek çok çalışmaya imza attı.  En son “Yok Sana Tamam”ı Garaj Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturan rody dünyada grubuyla Bi’Kuble için; müzik yolculuklarını, yeni teklilerini, aldıkları geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle yollarınız nasıl kesişti ve “rody dünyada” grubunun oluşum süreci nasıl gelişti?

Berkay Aykut (bas gitar): Merhaba ben Berkay, grubun bas gitaristi aynı zamanda back vokaliyim. Lise yıllarında gitarla tanıştım. Kendi halimde söz yazıp, besteler yapıyordum. Üniversite için İstanbul’a geldim. Kendimi keşfetme sürecim burada başladı. Kendimi en iyi hissettiğim anlarda hep gitarım yanımdaydı. Kararlarım olgunlaşırken Ümit ve Kadir’le yollarımız kesişti. Böylece benim için rody dünyada serüveni başlamış oldu.

Ümit Sergin (vokal-söz-müzik): Merhaba ben Ümit, grubun vokali; aynı zamanda söz yazarı ve bestecisiyim. Müzikle tanışmadan önce karikatürist olmanın hayalini kurardım. Üniversite tercihimi İstanbul’dan yana kullanmama neden olan şey, hayranı olduğum tüm karikatür dergilerinin İstanbul’da olmasıydı. Çizimlerimi, dergilerin amatör günlerinde usta isimlere gösterebilirim diyerek yola çıktım fakat müzik her şeyin önüne geçti ve bambaşka bir yol izledim. İstanbul sanatın her alanında kollarını açmış bekliyordu. Lise yıllarında kendimce kısa hikayeler ve şiirler yazıyordum. Yazdığım şeylerin şarkı sözlerine dönüşeceği aklımın ucundan geçmezdi. Gitarla tanıştıktan sonra, yazdığım şiirleri melodilerin üzerine yerleştirmeyi denedim ve hayatım boyunca yapmak  istediğim şeyin sadece müzik olduğunu keşfettim.

Abdulkadir Demirci (gitar): Merhaba ben Kadir, grubun gitaristiyim. Gitarı aynı zamanda müziği bana dayım sevdirdi diyebilirim. O bir şeyler çalardı, ben de dinlerdim hep. Sonra heves ettim ve öğrendim. Müzikle tanışmadan önce hep iyi bir mühendis olmak istiyordum. Başarılı bir öğrenciydim. Müzikle tanıştıktan sonra mühendis olmak istemediğimi farkettim. Makine mühendisliği öğrencisiydim fakat okulumu değiştirmeye, İstanbul’da başka bir bölüme geçmeye karar verdim. Her ne kadar yeni bir bölüme geçiş yapmış olsam da İstanbul’a gelme sebebim tamamen müzik oldu.

Berk Tekelioğlu (davul): Merhaba ben Berk. Davul çalmaya 13 yaşında başladım ve ilk profesyonel deneyimim The Away Days ile 2011-2013 arası oldu. Sonrasında çeşitli gruplarda ve projelerde sürekli olarak çalmaya devam ettim. rody ile Furkan Karadeniz aracılığıyla tanıştım. Güzel oldu, seviştik. Aktif olarak Riddles In The Dark ve rody dünyada ile çalmaya devam ediyorum.

Ümit Sergin: Kadir’le lisede tanıştık. Erzurum’dan Bursa’ya benim okuduğum liseye nakil olmuştu. İlk zamanlar birbirimizden çok haz etmiyorduk. Bir gün bir arkadaşımız okula akordu berbat bir gitar getirdi. Gitar çalmaya yeni başlamıştım, akord etmeyi de bilmiyordum. Birkaç şarkı çaldım arkadaşları kırmamak için. Berbat bir performanstı. Sonra Kadir gitarı istedi. Birkaç şarkı da o çaldı. Yine berbat bir performans… O günün sonu, dostluğumuzun başlangıcı oldu. Daha sonra çalımlarımızı geliştirmek için bir akor kitabı aldık. Her gün okula gitarlarımızı getirip, ders aralarında insanların kafalarını şişirdik. Çevremizden güzel tepkiler almaya başladığımızda sokaklarda çalmaya başladık. Lise bitti ve üniversite tercihlerimizle yollarımız ayrıldı. Müziksiz yapamadık ve Kadir okuduğu bölümü bırakıp İstanbul’a benim okuluma ve bölümüme geçiş yaptı. Kendimce söz yazıp besteler yapıyordum. Lise yıllarında da birkaç denememiz olmuştu. Cover yapmayı bırakıp kendi söz ve müziğimizi insanlarla paylaşmaya karar verdik. Grup ismi arayışımız neredeyse bir yıl sürdü. Yaşayış biçimimizden yola çıkarak “rekabet olmadan da yaşanır dünyada” dedik. Grup ismi çok uzundu ve baş harflerini birleştirmeye karar verdik. rody dünyada, bu şekilde ortaya çıktı. Üniversitenin müzik kulübünde Berkay’la tanıştık. Kulüp odasında gitar çalıp şarkı söylüyordu. Dostluğumuz çok hızlı gelişti, aynı hızla ev arkadaşlığımız başladı. Çoğu bas gitaristin kariyerini başlatan “bas gitara mı geçsen?” sorusuyla gruba dahil oldu (kendi söz ve besteleriyle birlikte). Davulcu arayışımızı Furkan Karadeniz’in tavsiyesiyle Berk’le tanışarak sonlandırdık. Hem arkadaşlığıyla hem de tecrübesiyle grubu tamamladı.

Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda “Türkü”nün oluşum süreci nasıl gelişti? “Türkü” ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

Ümit Sergin: Profesyonelliğe geçiş sürecimizden önce amatör olarak Taksim’de bir stüdyoda “Bizden Olmaz” “Türkü” “Uçar Gider Hepsi”, “Bir Yaş Günün Daha” ve “Yüzleşmek Bu Sonla’’yı kaydettik. Şarkıları YouTube’a yükledik ve keşfedilmeyi bekledik. Serkan Taşcı bize ulaştı ve amatör ruhumuzla yaptığımız şarkıları daha profesyonel bir şekilde daha büyük kitlelere ulaştırmamız gerektiğini söyledi. İlk teklimiz olarak amatörken tanınmamızı sağlayan “Türkü”yü seçtik. “Türkü”nün yeniden kaydedilme sürecinde eski halinden uzaklaşmamasına özen gösterdik. Dinleyicilerimizin sevdikleri halinden kopmamaya özen gösterdik. Şarkının ruhu da zaten bunu gerektiriyordu. İlk teklimiz olmasına rağmen çok güzel geri dönüşler aldık. Spotify’da “Viral 50” listesine girmeyi başardık. Bizi hem heyecanlandırdı hem de yeni şarkılarımızı paylaşmamız için bize güç verdi.

İkinci tekliniz “Bizden Olmaz” oldu. “Bizden Olmaz”ın oluşum süreci nasıl gelişti? “Bizden Olmaz” ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

rody dünyada: Bizden Olmaz, en özel şarkılarımızdan biri. Grubun tanınmasında başrol oynayan şarkımız diyebiliriz. Üçüncü Yeniler olarak bilinen akıma bizi dahil eden şarkılarımızın başında geliyor. Bizden Olmaz’ı yeniden kaydederken özünden hiç uzaklaşmadık. Eski amatör aranjesinin üzerine davul ve bas ekledik sadece. Bizden Olmaz’ın kayıt süreci diğer şarkılarımızla birlikte ilerledi. Kayıtlar Brossover Records bünyesinde gerçekleşti. Aslında bir albüm mantığıyla ilerledik. Uçar Gider Hepsi, Bir Yaş Günün Daha, Yüzleşmek Bu Sonla ve Keşif 2 haftalık bir süre zarfında aranje edildi ve kaydedildi. Bizden Olmaz ile ilgili hala güzel geri dönüşler alıyoruz.

Üçüncü tekliniz “Keşif” oldu. “Keşif”in oluşum süreci nasıl gelişti? “Keşif” ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

rody dünyada: Keşif’in oluşum sürecinde dinleyicilerimizin beklediklerinden farklı bir yol izledik. Bizden duymaya alışık olmadıkları bir enstrüman kullandık. Klarnet bizim tarzımıza uzak bir enstrüman ama denemesek içimizde kalırdı. Akustik versiyonunu da ilerleyen zamanlarda yayınlamayı istiyoruz. Keşif, farklı bir dinleyici kitlesine ulaşmamızı sağladı. Farklı tarzlarda şarkılar yapabildiğimizi göstermiş olduk.

Dördüncü tekliniz “Bir Yaş Günün Daha” oldu. “Bir Yaş Günün Daha”nın oluşum süreci nasıl gelişti? “Bir Yaş Günün Daha” ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

rody dünyada: Brossover Records’a kayıtlar için gittiğimizde Bir Yaş Günün Daha’nın aranjesi henüz yapılmamıştı. Gitar ve vokalden ibaretti. Güngör Uçak ve Furkan Karadeniz’in dokunuşlarıyla evrim geçirdi. Bizde emekleri büyüktür. Bu arada Furkan Karadeniz’in de büyük katkıları oldu. Serkan Taşcı ve Furkan abi uzun yıllardır arkadaşlar. Tecrübesinin bize güzel şeyler katacağını düşünerek tanıştırdı. Hala da beraber çalışıyoruz. Hep hayalini kurduğumuz sounda yaklaştığımız ilk şarkı oldu. Sahnelerde çalarken en çok keyif aldığımız şarkılarımızdan biri. Geri dönüşleri güzel oldu fakat beklentimizin biraz altında kaldı ve bizi üzdü.

Beşinci tekliniz “Uçar Gider Hepsi” oldu. “Uçar Gider Hepsi”nin oluşum süreci nasıl gelişti? “Uçar Gider Hepsi” ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

rody dünyada: Uçar Gider Hepsi, en eski şarkılarımızdan biri. Kayıtları Brossover Records’ta gerçekleşti. Özellikle introsu yüksek enerji dolu bir şarkı oldu. Sözleri aksini söylese de neşeli introsu ve akorlarıyla konserlerimizde dinleyicilerimizin yüzünü güldürüyor.

Altıncı tekliniz “Yüzleşmek Bu Sonla” oldu. “Yüzleşmek Bu Sonla”nın oluşum süreci nasıl gelişti? “Yüzleşmek Bu Sonla” ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

rody dünyada: Yüzleşmek Bu Sonla, kayıt süreci en rahat geçen şarkımız. Özellikle ritmiyle tüm kayıt süresi boyunca olduğumuz yerde düşük bir tempoyla sallanmamıza sebep oldu. Aranjesi doğaçlama şekilde prova yapar gibi ortaya çıktı. Geri dönüşler güzeldi. Kendi kitlesine ulaşan bir diğer şarkımız oldu. Sevenleri konserlerde özellikle çalmamızı istiyor.

Yedinci tekliniz “Hazan” oldu. “Hazan”ın oluşum süreci nasıl gelişti? “Hazan” ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

rody dünyada: Hazan’ın kayıt süreci önceki şarkılarımızdan bağımsız gerçekleşti. İki tekli daha kaydetmek için Brossover Records’a 7-8 aylık bir aranın ardından geri döndük. Aranjede yine Güngör Uçak ve Furkan Karadeniz’in önemli dokunuşları oldu. Aradığımız sounda bir adım daha yaklaştık. Mix-mastering Levent Büyük tarafından yapıldı. İçimize çok sinen bir şarkı oldu. Kaderimin Oyunu adlı dizinin ilk bölümünde bir sahnede kullanıldı. Dizi üzerinden bizi daha önce hiç dinlememiş kitlelere ulaştık. Güzel geri dönüşler aldık. Uzun yıllar dinleneceğine ve eskimeyeceğine inandığımız bir şarkı oldu.

En son “Yok Sana Tamam”ı dinleyicilerle buluşturdunuz. “Yok Sana Tamam”ın oluşum süreci nasıl gelişti? Garaj Müzik ile yollarınız nasıl kesişti?

rody dünyada: Yok Sana Tamam ve Hazan’ın kayıtları aynı hafta içerisinde gerçekleşti. Kayıt ve aranjesini Brossover Records’da stüdyonun sahiplerinden Güngör Uçak ve Furkan Karadeniz’in dokunuşlarıyla tamamladık. Şarkı 4 farklı bölümden oluşuyor. İniş ve çıkışlarıyla en tansiyonlu şarkımız oldu. Garaj Müzik etiketiyle yayınladığımız ilk teklimiz Yok Sana Tamam, beraber yapacağımız nice güzel işlerin başlangıcı oldu. Garaj Müzik’le yollarımız Serkan Taşcı aracılığıyla kesişti. Bizi ailedenmiş gibi kabul ettiler. Garaj Müzik’te hem profesyonel bir iş ahlakı hem de samimiyet bulduk ve beraber bir yola çıktık. Birlikte güzel işlere imza atacağımıza inanıyoruz.

“Yok Sana Tamam” ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

rody dünyada: Henüz çok yeni olmasına rağmen güzel geri dönüşler aldık. Daha da güzel geri dönüşler alacakmışız gibi hissediyoruz. Sahnede alacağı tepkileri görmek için sabırsızlanıyoruz.

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

rody dünyada: Müziğimizde önceliğimiz yaptığımız işten keyif almak. Kimseyle rekabet içinde olmadan, içimizden geldiği gibi, sözümüzü ve müziğimizi duyurmak. rody dünyada’yı kalıplara sokamıyoruz. Şu gruba ya da akıma dahiliz de demek istemiyoruz açıkçası. Müziğimizde çocukluğumuzdan bugüne kadar dinlediğimiz ve sevdiğimiz tüm müzisyenlerin izleri var. Biz de hala kendi müziğimizi keşfetme yolundayız.

“Yok Sana Tamam”dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

rody dünyada: Yok Sana Tamam’da da dediğimiz gibi; “Her son bir başlangıç!” Sonunu getirdiğimiz her şarkıdan sonra yeni bir başlangıç yapıyoruz ve yeni bir üretim sürecine giriyoruz. Yeni şarkımızın üretim sürecine başladık bile. Kendimizi fazla özletmeden dinleyicilerimizin ruhlarına dokunmaya devam edeceğiz.

rody dünyada grubuna bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Yok Sana Tamam”ı tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.