İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda değerli hocalardan ders alan ve Haliç Üniversitesi’nde Türk Musikisi alanında yüksek lisans yapan Samet Açıkgöz, ilk albümünü Ahenk Müzik etiketiyle geçtiğimiz aylarda dinleyicilerle buluşturdu : ‘Yolun Başı’…
Mixhane’de Bahadır Yıldız ve Ertan Keser tarafından kaydedilen albümün düzenlemeleri Durmuş Ali Öztürk’e ait ve Öztürk, albümde piyanosu ile de yer alıyor.
İlk eser, Denizli / Acıpayam yöresinden, Hüseyin Kök kaynaklığında TRT İzmir Radyosu THM Müdürlüğü tarafından derlenen ‘Acıpayam Yolları’ Serkan Yıldırım’ın kavalının ön planda başladığı, Açıkgöz’ün bağlamasıyla dahil olduğu ve Ersin Killik’in ritmleri ve Emre Ay’ın gitarı ile dengelenen ve vokal kısmında Uğur Önür’ün kemanesinin altyapıyı tamamladığı eserde özellikle gitar eşliği esere güncel bir anlayış katıyor. Son kısımda kaval ve kemane soloların uyumu başarılı. İsmail Çalışkan da basıyla eserin güncel anlayışını destekliyor. Ardından Kütahya’dan bir eser geliyor, Ahmet Hisarlı kaynaklığında Yücel Paşmakçı tarafından derlenen ‘Feracemin Ucu Sırma’ Ay’ın gitarıyla başlayan ve Öztürk’ün piyano eşliği, elektronik ritmleri ve Önür’ün kemanesiyle desteklenen, kemanların da altyapıyı tamamladığı duygulu eserde Killik de ritmiyle eseri güçlendiriyor. Orta kısımda Hasan Kavallı’nın zurnası, Killik’in asma davuluyla ön plana çıkıyor.
Üçüncü eser, Antalya’nın Serik ilçesinin Karıncalı köyünden, Şevket Yanıkoğlu kaynaklığında Cevat Uyanık tarafından derlenen ‘Çekemedim Kızın Akça Göçünü’ Öztürk’ün piyano ve elektronik kemanıyla Ay’ın gitarı ile batılı bir anlayışla başlayan eserde Önür’ün kemanesi eserin bildiğimiz yapısını ortaya çıkaran öge oluyor, akustik bir anlayışla ele alınan eserde orta kısımda Önür’ün kemane solosu başarılı. Son kısımda Öztürk’ün klavye eklemeleri, esere masalsı bir hava katıyor, bu bakımdan albümün öne çıkan eserlerinden oluyor. Ardından Osman Özdenkçi derlemesi-kaynaklığı bir Eskişehir türküsü ‘Bu Dağlarda Bağ Olmaz’ Öztürk’ün piyanosu yanı sıra Çalışkan’ın basının, gitar ve bateri ile tam bir caz eserine bürünen eser, bu caz yapısıyla ve Açıkgöz’ün yorumuyla bütünleşmesiyle birlikte pek çok dinleyicinin ilgisini çekecektir. Orta kısımda Halil Erdoğan’ın saksafon solosu eserin caz yapısını güçlendiriyor ve gelecek zamanlarda yurtdışı toplama albümlerinde bile yer alabilecek kalitede bir çalışma ortaya çıkıyor.
Albüm, Ordu / Ünye yöresinden, Fethi Gençalioğlu kaynaklığında Hamdi Tanses tarafından derlenen ‘Ünye’den Çıktım Da Başım Selamet’ ile devam ediyor, Açıkgöz’ün bağlaması ve Ay’ın gitarının ön planda olduğu eserde akustik bir anlayış hakim, Orta kısımda Yıldırım kaval solosu ve Killik ritmiyle dahil oluyor. Son kısımda Caner Malkoç’un klarnet solosu eserin duygulu yapısını güçlendiriyor. Ardından bir Ankara / Kalecik türküsü, Abdullah Erol kaynaklığında Ahmet Yamacı tarafından derlenen ‘Eski Evin Merteği’ Erdoğan’ın saksafonu, Öztürk’ün piyanosunun yanında Açıkgöz’ün elektro bağlaması ve Önür’ün kemanesinin bir araya gelmesiyle zenginleşen eser, albümün bir başka caz tınılı eseri olarak öne çıkıyor, orta kısımda Erdoğan’ın saksafon solosu başarılı. Ay da gitarıyla, ayrıca elektronik keman da altyapıyı başarılı bir şekilde tamamlıyor. Son kısımda Malkoç da klarnetiyle dahil olarak bu sentez havasını güçlendiriyor.
Sıradaki eser, İçel / Silifke yöresinden, Hüseyin Say kaynaklığında Cavit Erden tarafından derlenen ‘Açıl Ey Ömrümün Varı’ Açıkgöz’ün elektro bağlamasıyla açılan ve Killik’in ritmleriyle zenginleşen, Malkoç’un klarneti ve Ay’ın gitarıyla tamamlanan hareketli eserde Çalışkan da basıyla eseri güçlendiriyor; son eser ise ardından sevilen bir İzmir türküsü, Kemalpaşa ilçesi Çınar köyünden, İsmail Kuloğlu kaynaklığında İsmet Egeli tarafından derlenen ‘Söylenir Gezersin’ Açıkgöz’ün şelpesi ve Kavallı’nın zurnasıyla başlayan eserde İsmail Altunsaray da asma davuluyla eseri güçlendiriyor ve Ay da gitarıyla eserin duygulu yapısına katkı sağlıyor. Öztürk’ün klavye fonu da altyapıyı tamamlıyor. Orta kısımda Yıldırım’ın kavalı da Killik‘in ritmiyle birlikte dahil oluyor ve Açıkgöz bağlamasıyla da eserde yer alıyor. Albüm bu eserle sonlanıyor. Ayrıca Ertan Keser‘in başarılı mix-mastering çalışması eserlerin orkestrasyonlarını başarılı bir şekilde yansıtıyor.
Türk Halk Müziği ve yer yer caz tınılarının Öztürk’ün başarılı orkestrasyonlarıyla ve her şeyden önemlisi Açıkgöz’ün eserleri güçlendiren yorumuyla sanki yolun yarısındaymış gibi bir tecrübeye sahip olduğunu dinleyicilere göstererek, kendi alanında yılın en başarılı çalışmalarından birine imza atıyor.
Yorum Ekle