Müzik

Caz ve Türk Sanat Müziği’nin başarılı bir sentezi : Yaprak Sayar – Caz Musikisi… 

İlk önce Murat Bardakçı’nın Tarihin Arka Odası programı ile tanıdığımız, ardından İşte Benim Zeki Müren albümünde ‘Zehretme Hayatı Bana Cananım’ yorumuyla da bilinen başarılı sanatçı Yaprak Sayar, uzun zamandır üzerinde çalıştığı ilk albümünü Bahçeşehir Üniversitesi katkıları ile ve DMC etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu : ‘Caz Musikisi’…

Albümün düzenlemeleri, Caz alanında başarılı çalışmalara imza atan müzisyen Baki Duyarlar’a ait. Albümde hem Caz hem de Türk Sanat Müziği’nin alanında duayen müzisyenleri yer alıyor.

İlk eser, bir Selahattin İçli klasiği Kürdilihicazkar eser ‘Gül Açılsın Dudağında GülüverBaki Duyarlar’ın piyanosu ve Ekin Cengizkan’ın davulu ile bir caz eseri edasıyla başlıyor, ardından Derya Türkan da klasik kemençesi ile ekleniyor, Kağan Yıldız’ın kontrbası altyapıyı başarılı bir şekilde tamamlıyor, orta kısımda Duyarlar’ın piyano solosu ön plana çıkıyor, vokal kısımlarında Mehmet Akatay’ın perküsyonu da eserdeki Alaturka tadı Türkan’ın kemençesi ile veriyor. Albüme güzel bir başlangıç oluyor; ardından Kaptanzade Ali Rıza Bey’in Nihavend tangosu ‘Uyusam Dizlerinde Ilık Yaz Geceleri (Ilık Yaz Geceleri)’ geliyor, Duyarlar’ın piyanosu ve Cengizkan’ın davulu, Yıldız’ın kontrbası ile başlayan eser, Türkan‘ın kemençesi ile devam ediyor. Akatay’ın perküsyonu da ara ara güzel renkler katıyor, Sayar’ın güçlü vokali eseri devleştiriyor. Orta kısımda Yıldız’ın kontrbas solosu başarılı. 

Üçüncü eser, Dramalı Hasan Hasgüler’in Nihavend eseri ‘Kaşların Ne Güzel Kara Kız (Kara Kız)’ Şenova Ülker’in trompetinin ön planda başladığı, Duyarlar’ın piyanosuyla Cengizkan’ın davulunun da eserin caz rengine başka bir boyut kattığı, orta kısımda Ülker’in trompetinin, Bulut Güler’in trombonu ve Çağdaş Oruç’un saksafonunun  ile sırayla sololarda bulunduğu, Akatay’ın perküsyonu ve Yıldız’ın kontrbasının da eserin hareketli havasına güzel bir katkıda bulunduğu, albümün öne çıkan başarılı çalışmalarından biri. Ardından Rıza Tevfik Bölükbaşı dizelerine bir Selahattin İçli bestesi Hüseyni eser ‘Sıra Dağlar Mordu Sular KırmızıCafer Nazlıbaş’ın kemanesinin ön planda olduğu, Duyarlar’ın piyanosu ile Cengizkan’ın davulunun da Yıldız’ın kontrbası ile birlikte caz altyapısını tamamladığı duygulu bir eser, Akatay da perküsyonuyla esere güzel bir renk katıyor. Ritm değişimlerinin canlı kıldığı başarılı bir orkestrasyona sahip. 

Sırada anonim türkü ‘Sarı Gelin (Erzurum Çarşı Pazar)Erkan Oğur’un perdesiz gitarıyla başlayan ve kopuzunun da eklenmesiyle varlığını hissettirerek esere başka bir boyut katmasıyla birlikte Duyarlar’ın piyanosu ve Cengizkan’ın davulu da Oğur’a başarılı bir şekilde uyum sağlıyor. Akatay’ın perküsyonu da Yıldız’ın kontrbası ile altyapıyı tamamlıyor. Orta kısımda Oğur’un perdesiz gitarı ön plana çıkıyor; ardından bir başka anonim eser ‘Yemenimin OyasıTürkan’ın kemençesinin ön planda olduğu, Duyarlar’ın piyanosu ve Cengizkan’ın davulunun da uyumuyla devam eden eserde Sayar’ın girişiyle Akatay’ın perküsyonu da dahil oluyor ve Yıldız da kontrbasıyla altyapıyı tamamlıyor. Orta kısımda Türkan’ın kemençesine, Duyarlar’ın piyanosu ve Akatay’ın perküsyonu eşlik ediyor. Albümün öne çıkan başarılı çalışmalarından.

Albüm, güftesi Yılmaz İdris Taner ile Erol Sayan’a, bestesi Erol Sayan’a ait olan Rast eser ‘Yoksun Diye Bahçemde Çiçekler Açmıyor Bak’ ile devam ediyor, Turgut Özüfler’in kanununun ön planda olduğu, Duyarlar’ın piyanosu ve Cengizkan’ın davulunun da dengeli birlikteliğine Sayar’ın girişi ile birlikte Akatay’ın perküsyonu da ekleniyor ve Yıldız’ın kontrbas eşliği de eseri tamamlıyor; ardından Aleko Bacanos ismi ile tanıdığımız Bacanapulo Aleksandros’un Acemaşiran eseri ’Gel Ey Denizin Nazlı Kızı Nuş-i Şarâb EtTürkan’ın kemençesi, Duyarlar’ın piyanosu ve Cengizkan’ın davulu ile başlıyor, albümden özellikle albüm yurtdışında da bilindiği takdirde yabancı dinleyicinin en çok dikkatini çekeceğini düşündüğüm eserlerden biri. Akatay’ın perküsyonu ve Yıldız’ın kontrbası da eserde yer alıyor. Sayar’ın özellikle tiz vokalleri eseri devleştiriyor.

Ardından, anonim ‘Bir Dalda İki Kiraz’ geliyor, özellikle başlangıcı ile esere başarılı yeni dokunuşlar yapılmış, Duyarlar’ın piyanosu ve Cengizkan’ın davuluna, Nazlıbaş’ın kemanesi, Yıldız’ın kontrbası ve Ülker’in trompeti ekleniyor, özellikle orta kısımda Sayar’ın vokali ve ardından Nazlıbaş’ın kemanesi başarılı. Ardından Ülker’in trompeti, Gülen’in trombonu ve Oruç’un saksafonu da yerlerini alarak eserin caz yapısını başarılı bir şekilde destekliyorlar. Temponun artması esere canlılık katıyor. Albümde özellikle caz bakımından öne çıkan eserlerden birisi. Son olarak da Erol Sayan bestesi ‘LütfenAslıhan Parlak’ın çellosunun ön planda olduğu, Duyarlar’ın piyanosu, Cengizkan’ın davulu ve Yıldız’ın kontrbasının eklenmesiyle devam eden eserde Duyarlar’ın düzenlemesi, diğer eserlere nazaran daha caz bir altyapıya sahip. Akatay da perküsyonuyla esere renk katıyor, orta kısımda Duyarlar’ın piyano solosu -ve Cengizkan’ın davuluyla Yıldız’ın kontrbasının desteği ile- başarılı. Albüme güzel bir final oluyor.

Başlıkta da belirttiğim gibi iki farklı müzik türünün başarılı bir sentezi olan albüm, Caz müziği ile Türk Sanat Müziği’ni Duyarlar’ın başarılı orkestrasyonuyla, müzisyen kadrosunun dengeli icraları ve Sayar’ın eserleri devleştiren yorumu ile birleştirerek, arşivlerde yer almayı hak eden bir albüm.