Müzik

Kendi müziğinin tohumlarını geleneksel ögeler ile birleştirerek başarılı bir şekilde atan bir müzisyenin yeni albümü : Rewşan – TOV / Tohum…

Rewşan… Yıllar içinde orkestralarda ve gruplarda icralarda bulunurken zaman içinde sahne önünde solist olarak da özellikle Kürtçe icralarıyla dikkat çeken Rewşan, zamanla ilk çalışmalarını YouTube ve dijital platformlar aracılığıyla dinleyicilerle buluşturdu. Şimdi ise Rewşan’ı, bu sefer Coşkun Karademir’in firması CK Music Production etiketli ikinci albümü ile dinliyoruz : TOV / Tohum…

Albümün düzenlemeleri aynı zamanda Rewşan’ın eşi olan usta müzisyen Hakan Gürbüz imzası taşırken, kayıtlar Drum & Bass (Aybars Gülümser kaydıyla), Mixhane’de (Bahadır Yıldız kaydıyla) ve Undo’da tamamlanmış. Mix ve mastering çalışması ise Evren Arkman’a ait.

Albüm, Erivan Radyosu kayıtlarından Seyadê Şemdîn & Sûsika Simo icrasından derlenen, “Ax Eman” ile açılıyor. Erdi Arslan’ın yan flütünün önde olduğu ve Hakan Gürbüz’ün elektrik gitarı ile basının Hazal Akkerman’ın viyolonseliyle dengelendiği eserde İsmail Altunbaş’ın perküsyonu da yer yer öne çıkarak Ömer Aslan’ın davuluyla uyumlu ilerliyor. Son kısımda Umut Şenyaylar da kemanıyla eseri tamamlıyor. Ardından, Fêrikê Ûsiv sözlerine Rewşan bestesi “Gulîzera Min” perküsyon solo ile akustik bir şekilde başlayan eserde Rewşan çift ses vokaliyle ve yaylı ile dengeleniyor. Cenk Erdoğan’ın akustik gitarı da öne çıkarak Gürbüz’ün basıyla ilerliyor. Erdi Arslan’ın klarneti de eseri canlı tutuyor ve son kısımda Erdoğan’ın gitarı, Rewşan’ın ve Gürbüz’ün geri vokaliyle birlikte eserin canlı tınısını destekliyor.

Sırada, Kamuran Alî Bedirxan sözlerine Mirady Doğan bestesi “Gulê” var. Rewşan’ın ukulelesi ve Altunbaş’ın perküsyon uyumuyla başlayan eserde Erdoğan’ın akustik gitarı öne çıkıyor ve Rewşan’ın çift ses vokaliyle birlikte aynı hareketli yapıyı sürdürüyor. Ukulele solo akılda kalıcı. Aslan’ın davulu ve bas da yer yer öne çıkarak eseri güçlendiriyor. Orta kısımda Erdoğan’ın akustik gitar solosu başarılı. Ardından,  Bêmalê Keko icrasından derlenen bir başka Erivan Radyosu kaydı; “Yar Bêzarê” Arslan’ın duduğunun Gürbüz’ün midi klavyesi ile birlikte önde başladığı ve davul-perküsyon-bas uyumuyla ilerlediği eserde Erdoğan da gitarıyla eserin duygulu yapısını destekliyor. Gürbüz’ün bası da eseri güçlendiriyor ve perküsyon ile dengeleniyor, Rewşan ve Gürbüz’ün geri vokalleri eseri tamamlıyor.

Sıradaki eser, günümüzün yaşayan kürt bestecilerden Dr. Ahmet Kaya eseri “Wext Lazim Bû” Erdoğan’ın gitarı ve davul-perküsyon ile akustik bir anlayışta başlayan eserde Bekir Şahin Baloğlu’nun udu da öne çıkarak esere duygulu bir hava katıyor. Perküsyon orta kısımda esere Latin tınılar katıyor. Orta kısımda ve son kısımda ud-keman solo başarılı. Gürbüz’ün bası da eseri tamamlıyor. Albümden öne çıkan eserlerden biri oluyor. Ardından bir Rewşan eseri “Bavê’m” geliyor. Aslan’ın klarneti ve bas-perküsyon-davul uyumuyla başlayan eserde Erdoğan’ın gitarı da öne çıkarak eserin duygusunu destekliyor. Şenyaylar’ın kemanı da klarnet ile bir atışma halinde ilerliyor ve Rewşan’ın çift ses vokaliyle dengeleniyor. Orta kısımda Arslan’ın klarnet solosu başarılı ve Şenyaylar’ın kemanı da onu takip ediyor. Nevşehir’in klavyesi de eseri güçlendiriyor. Son kısımda klarnet solo eseri tamamlıyor.

Albüm, Qamışlo kentinden bir kürt din adamının dizelerine Aram Dîkran bestesi “Taxa Filla” ile devam ediyor. Gürbüz’ün perdesiz basıyla açılan ve Erdoğan’ın gitarıyla dengelenen eserde davul ve perküsyon da eserin canlı yapısını destekliyor. Gürbüz’ün gitarı yer yer öne çıkarak esere güzel bir tını katıyor ve Arslan’ın duduğu da eserin altyapısını destekliyor. Son kısımda Gürbüz’ün gitar solosu başarılı. Albümün dikkat çeken bir başka eseri. Ardından Dîkran Melikyan dizelerine Dîkran bestesi “Dıçım Dıçım” geliyor. Rewşan’ın ukulelesiyle açılan eserde orta kısma doğru Akkerman’ın viyolonseli ve gitar-bas uyumu eklenerek eserin duygulu yapısını destekliyor ve perküsyon-davul uyumu da aynı uyumu sürdürüyor. Bitirişte gitar solo başarılı.

Son iki eserden ilki, bir başka Kaya eseri “Wisa Dixwazim” Karademir’in kopuzunun öne çıktığı ve gitar-perküsyon uyumuyla dengelendiği eserde davul da perküsyon ile ilerleyerek bas ile birlikte eseri destekliyor. Orta kısımda Gürbüz’ün midi klavyesi de kopuzun uyumu başarılı. Son kısımda Arslan’ın duduğu da eklenerek altyapıyı güçlendiriyor. Nevşehir’in klavyesi de eseri tamamlıyor. Son eser ise Fêrikê Ûsiv sözlerine Kaya bestesi “Dinya Haye” oluyor. Erdoğan’ın gitarları ve davul-perküsyon uyumuyla başlayan eserde Gürbüz’ün bası da eserin canlı yapısını Rewşan’ın geri vokali ve Şenyaylar’ın kemanının pizziciatolarıyla destekliyor; Akkerman’ın viyolonseliyle dengeleniyor. Orta kısımda Şenyaylar’ın keman solosu ve Akkerman’ın viyolonselinin uyumu başarılı; Erdoğan’ın gitarı da Gürbüz’ün bası ve geri vokaliyle öne çıkarak eseri tamamlıyor. Son kısımda ise yaylılar albümü sonlandırıyor.

Albüm, hem Bitlis, Tatvan’lı olan Rewşan’ın köklerine olan saygısının başarılı bir müzisyen kadrosu ve yeni bestelerle ruh kazandığı bir çalışma hem de bir başka deyişle “kendi müziğinin tohumlarını geleneksel ögeler ile birleştirerek başarılı bir şekilde atan bir müzisyenin yeni albümü” olarak kendi alanında yılın başarılı çalışmalarından sayılmayı hak ediyor.