Müzik

Kendi müziksel üslubunu oluşturmuş bir müzisyenin ilk albümü : Berkant Ali – Körfezde Rüzgar…

Berkant Ali, uzun yıllardır müziğin mutfağında şarkı yazarlığı, prodüktörlük, düzenleme gibi pek çok alanda çalışmış, ancak solo olarak bir çalışmasını duymamız, Mayıs ayında çıkan teklisi ‘Bu Hayatta’ ile olmuştu. Şimdi ise Ali, ilk solo albümünü geçtiğimiz ay içinde DokuzSekiz Müzik etiketiyle tüm dijital platformlarda dinleyicilerle buluşturdu : ‘Körfezde Rüzgar’…

Erekli-Tunç stüdyosunda kaydedilen albümdeki söz-müzik-düzenlemeler Berkant Ali’ye ait.

İlk eser ‘Her Şeyi Önceden GördümAli ve Tunçmakas‘ın gitarlarının ön planda olduğu eserde Ali’nin bası da davul ile birlikte altyapıyı tamamlıyor. Eserdeki tınılar, 70’lerdeki eserlere hakim olan naif yapıyı anımsatıyor. Bu bağlamda albümden sevilecek eserlerden biri olacaktır. Ardından ‘AliTunçmakas’ın gitarının yanında Ali‘nin klavyesinin de eklendiği eserde, klavye aynı naif yapıyı devam ettiriyor. Çift ses vokal ve ton değişimleri de bas ve davul ile birlikte bu atmosferi destekliyor.

Üçüncü eser ‘4 Duvar’, Ali‘nin gitarı ve davulun ritmsel uyumuyla dinleyicinin ilgisini çekecek bir başka eser, başarılı bir slow rock örneği, Ali‘nin sürekli tekrar eden gitar riffi dinleyicinin aklında kalacaktır. Son kısımdaki keman eklemeleri de başarılı. Ardından ‘Havadaki İs’ Ali’nin klasik gitarıyla başlayan eserde elektro ve bas da davul ile birlikte eseri destekliyor; tınısal bakımdan aynı müziksel anlayışı devam ettiriyor, bu bağlamda yine bir başka başarılı çalışma oluyor. Sözlerindeki lirik yapıyla da dikkat çekiyor. Orta kısımdaki gitar solo esere güzel bir renk katıyor. Son kısımda da keman eklemeleri dahil oluyor.

Albüm ‘Kutu’ ile devam ediyor, klavye ve gitarın uyumlu birlikteliğiyle başlayan eserde bas eşliği de eseri tamamlıyor. Elektronik ritm de eserin retro yapısını güncel bir anlayışla birleştiriyor. Orta kısımda Ali’nin klavye solosu başarılı. Ardından ‘Bak Bakalım’ albümün hızını biraz daha slow hale getiren bir eser, gitar ve davula yapılan keman eklemeleri de orta kısımdaki Tunçmakas‘ın piyanosu ile birlikte esere güzel bir renk katıyor. Bas da altyapıyı tamamlıyor. Özellikle Ali‘nin klavye solosuyla akılda kalacak bir eser. 

Sıradaki eser, ‘Gecenin Sesi’, klasik gitara eklenen Ali’nin bası ve elektronik ritmlerle birlikte yine akılda kalıcı Ali imzalı bir gitar riffine sahip olan bir eserde çift ses vokal eklemesi de eseri güçlendiriyor. Orta kısımdaki klavye ve eklenen efektler esere güzel bir ortam katıyor. Ardından albüme ismini veren ‘Körfezde RüzgarAli’ın gitarının yanı sıra piyano ve ritm ile bütünleşen eser ile albüm yeniden slow haline dönüyor. Orta kısımda gitarın üzerine keman ve klavye eklemeleri eserin duygulu yapısını güçlendiriyor. Sözlerin lirikliği ile de dikkat çekecek bir eser, albümden kısa zamanda sevilecek eserlerden biri olacaktır. 

Albümün son iki eserinden biri ‘Güle Güle’ piyano-davul-gitar bağlamında yine bir bütünsellik gösteren eser, albümün hızını bir kademe yükseltiyor. Orta kısımda keman eklemeleri başarılı. Son kısımdaki gitar solo da eserin duygusunu destekliyor. ardından ‘Matador (Kapanış)’  gitarın ön planda olduğu, Ali‘nin önceki yıllarda yaptığı bir enstrümantal çalışma. Ortam sesleri de esere doğal bir hava katıyor ve sanki albümün dünyasından çıkacakmışız gibi bir gerçeklik sunuyor.

Hem bestecilik hem de düzenleme konusundaki başarısıyla; aynı zamanda bası ile eserlere güzel dokunuşlar yapmasıyla, Tunçmakas’ın hem telli hem tuşlu çalgılardaki ustalığıyla, kendi müziksel üslubunu oluşturmuş Ali’nin ilk albümü.