Müzik

Önemli bir vefa örneği : Hasan Hüseyin Demirel Şarkıları…

Hasan Hüseyin Demirel… Besteci, yorumcu, prodüktör, aranjör, yönetmen gibi pek çok alanda tanıdık kendisini…  2014 yılında kaybettik kendisini, ardında pek çok unutulmaz eser bıraktı…

Şimdi ise Hasan Hüseyin Demirel’in kardeşi Kadir Demirel’in koordinatörlüğünde, Arda Müzik etiketiyle 11 sanatçının yer aldığı bir albümle Demirel’in unutulmaz besteleri yeniden dinleyici ile buluşuyor : ‘Hasan Hüseyin Demirel Şarkıları’…

Albümde, daha önce Demirel eseri yorumlamış sanatçıların yanında, ilk defa yorumlayan ve eserleri yorumlarıyla devleştiren sanatçılar da yer alıyor.

İlk eser, 2000 yılında Cansu Koç yorumuyla dinlediğimiz, 2008’de ise Demirel’in kendi yorumuyla ‘Aşk Coğrafyasından Şarkılar’ albümünün açılış şarkısı olan ‘Akşamlar’ albümde Haluk Levent’in yorumu ile yer alıyor. Kadir Demirel’in düzenlediği bu versiyonda İstanbul Strings’in kemanlarının Mustafa Kos’un elektrosu ve İsmail Soyberk’in bası ile bütünleştiği, Kadir Demirel’in de tamburuyla altyapıyı tamamladığı ve vokaliyle yer aldığı, orta kısımda Kos’ın elektrosunun ön plana çıktığı Levent’in güçlü yorumuyla albüme güzel bir açılış oluyor. Ardından Demirel’in Timur Gökyiğit ile bir ortak çalışması ‘Kadıköy’ Feridun Düzağaç yorumu Can Alper düzenlemesi ile yer alıyor. Can Alper’in gitarları ve Volkan Konya’nın basının uyumuna Arıkan Sırakabadayı’nın davulunun da eşlik ettiği, Düzağaç’ın hayranları tarafından da epey sevileceğini düşündüğüm, albümün öne çıkan eserlerinden biri.

Üçüncü eser ‘Aşk Ayrıntılarda Gizlidir‘i Demirel’in 1994 yapımı üçüncü albümü ‘Dokuz Sekiz’de dinlemiştik. Bu albümde ise Cansu Koç yorumu ve Ahmet Koç düzenlemesi ile yer alıyor. Soyberk’in basının yanında Tuncer Tunceli’nin elektrik gitarı ve Ali Koç’un flüt ve piyanosuyla başlayan eserde Ahmet Koç da akustik bağlaması ile birlikte elektrosu ve sazbüşüyle ayrı bir renk katıyor. Ayrıca Ahmet Koç vokaliyle de esere katkıda bulunuyor. Utku Ünal’ın davulu da altyapıyı tamamlıyor. Rock tınıları başarılı.

Ardından Demirel’in 1991 yapımı ikinci albümü ‘Rüzgar Ve Gül İklimi’nde dinlediğimiz bir eser : ‘Kömür’ Kadir Demirel düzenlemesi ve Selçuk Balcı yorumu ile yer alıyor. Soyberk’in bası ve Osman Sezgin’in akustik-elektrik gitarlarının yanında özellikle Balcı’nın kemençesi, eserin ilk versiyonunu hatırlayanların da beğeneceği, esere güzel bir renk katan bir katkı olmuş. Hemen ardından aynı albümden bir başka eseri (ilk önce Emre Saltık okumuştu) Cengiz Özkan yorumu ve Kadir Demirel düzenlemesi ile dinliyoruz : ‘Sevdalar Ak Mintana Benzer’ Turgay Güzelcan’ın kavalı ile başlıyor ve İstanbul Strings’in kemanları ve Ufuk Alkan’ın akustik gitarının yanında Özkan eserde çöğür eşliği ile de yer alıyor. Bununla birlikte Soyberk’in bası da eserin altyapısını tamamlıyor. Özkan’ın yorumu da eseri devleştiriyor.

Altıncı eser, Suavi yorumu ve Kadir Demirel düzenlemesi ile geliyor : ‘Yaralı Bulut’. Eser, aynı zamanda Kadir Demirel‘in ilk albümüne de ismini vermişti.  Volkan İncüvez’in neyi ve Suavi’nin şiiriyle başlıyor, ardından Kadir Demirel’in bağlamalarının yanında Şafak E. Gören’in akustik gitarı ve Osman Sezgin’in elektrosu uyumlu bir şekilde ilerliyor. Soyberk’in bası diğer eserlerde olduğu gibi altyapıya ayrı bir boyut katıyor. Ardından Tolga Candar yorumu ve eseri ilk yorumlayan olan Kadir Demirel’indüzenlemesi ile ‘Akdeniz’ İncüvez’in neyinin ön planda olduğu, ardından Kadir Demirel’in bağlamaları ve akustik gitarıyla ney ile güzel bir uyum yakaladığı, orta kısımda Sezgin’in elektrosu ve Soyberk’in basının da güzel bir katkı sağladığı Candar’ın kendine özgü yorumuyla ve sondaki şiiriyle ön plana çıkan bir çalışma.

Sekizinci eser ‘Sevdalı Turnam’ı 2008 yılında Demirel’in ‘Aşk Coğrafyasından Şarkılar’daki yorumuyla dinlemiştik. Şimdi ise Barış Demirel Hasan Hüseyin Demirel imzalı bu eseri, İlkay Akkaya’nın yorumu ve Kadir Demirel düzenlemesi ile dinliyoruz. Türker Dinletir’in başarılı ney solosunun yanında Kadir Demirel’in bağlaması da uyum içinde yer alıyor. Berç Yaremyan’ın akustik gitarı ve Soyberk’in bası da eseri tamamlıyor. Sıradaki eser ‘Güneş Battı’yı 1989’da Emre Saltık yorumuyla ve Demirel‘in son albümünde dinlemiştik, bu sefer 1990’daki Yedi Karanfil albümündeki yorumu gibi enstrümantal olarak dinleyeceğimiz bu eseri albümde, Yedi Karanfil albümündeki versiyonunda da orkestrada bağlamasıyla yer alan Ahmet Koç‘un düzenlemesi ile dinliyoruz. Ali Koç’un klavye altyapısı ve Ahmet Koç’un akustik bağlaması ile başlayan esere Ali Koç’un flütü ve Soyberk’in bası da ekleniyor. Orta kısımda Ahmet Koç, elektrosu ve sazbüş eşliği ile yer alıyor. Bununla birlikte Tuncer Tunceli’nin elektrosu da esere rock tınılar katarken Utku Ünal da davulu ile eserin her bölümüne ayrı bir vurgu yapıyor.

Onuncu eseri önce Emre Saltık’tan, sonra Hasan Hüseyin Demirel’in ikinci albümünde kendisinden ve Hakan Peker gibi pek çok yorumcudan dinlemiştik, tam bir Demirel klasiği : ‘Hangimiz’ Kadir Demirel yorumu ve düzenlemesi ile yer alıyor. İstanbul Strings’in kemanlarının yanında, Ufuk Alkan’ın elektro ve akustik gitarıyla rock tınılar kattığı, Ayla Karacan’ın da bağlamasıyla yer aldığı, Soyberk’in basının yine eseri tamamladığı, Kadir Demirel’in de başarılı yorumuyla taçlanan bir yeniden yorumlama. Son eser ise Hasan Hüseyin Demirel’in 1989 yapımı ilk albümü ‘Halepçe’de yer alan ‘Kurbağalar’, bu sefer enstrümantal olarak Yıldıray Gürgen düzenlemesi ile yer alıyor. Gürgen’in son dönemdeki epik düzenleme anlayışının başarılı bir örneği olarak İstanbul Strings’in kemanları ve Çağ Erçağ’ın çellosunun uyumu ve Gürgen’in de bağlamalarının eklenmesiyle albüme duygulu ve başarılı bir final oluyor.

Başlıkta da belirttiğim gibi, Demirel’in sanatçılığı ve kendisine özgü anlatımları benimsediği eserlerin yeniden gündeme getirilmesi bakımından önemli bir vefa örneği olan bu albüm, Demirel’i tanıyanlara duygulu bir buluşma, onunla ilk defa tanışacaklara ise güzel bir hediye.