Belçika Trafik Festivali’nde yolları kesişen Bosna Hersekli sevdah grubu Divanhana ve Suzan Kardeş’in bu kesişimi, bir ortak çalışma olan bir albüm meydana getirdi : Divanhana & Suzan Kardeş – Kardeş…
Yurtdışında Multimedia Music, Türkiye’de ise Kalan Müzik etiketiyle dinleyiciyle buluşan albümdeki eserler Divanhana’dan Naida Čatić ve Suzan Kardeş tarafından yer yer solo, yer yer düet olarak seslendiriliyor.
Albüm, neşeli bir eserle başlıyor ‘Anterija’ (Yelek’) ve Naida Čatić ile Suzan Kardeş’in uyumlu düetiyle birlikte Yunus Emre Ellek’in klarneti ve Nedžad Mušović’in akordiyonu ön plana çıkıyor. Ardından ‘Odasına Girdim Fincan Elinde’ Kardeş yorumuyla dinleyiciyle buluşuyor. Bateride Rifet Čamdžić, perküsyonda Irfan Tahirović’in başarılı uyumu ve Emir Hot’un gitar solosu, klarnet ve akordiyonla birlikte eseri tamamlıyor.
Üçüncü eser birçok sanatçıdan hatırlanacak bir Boşnak klasiği; Čatić’in sesinden geliyor : ‘Kolo igra kod komšije’ eserde, gitarda Danijel Condric, trompetlerde Dzambo Agusev ve Koco Agusev’in yanında helikonda Sukri Dzevatov ve kornoda Elvijan Demirovski konuk olarak yer alıyor. Tüm enstrümanlar eserde güzel bir uyum sağlıyor.
Dördüncü eserde ‘Üsküdar’a Gider İken / Anadolka’; Ellek’in klarnet solosu ile başlıyor; Neven Tunjić’in piyanosu ile birlikte bir caz havaya bürünüyor. İkinci kısmı eserin Boşnakça bilinen sözleri (Anadolka) ve güzel bir ton değişimiyle Mušović’in akordeon solosu ile Balkan tarzına dönüyor. Ardından yine bir düet; ‘Fikrimin İnce Gülü’ ve Tunjić’in piyanosu esere yine bir caz havası getiriyor. Klarnet ve akordeon da bu havayı uyumlu bir şekilde destekliyor.
Altıncı eseri Suzan Kardeş’in Bekriya 2 albümünde Selahattin Bilir ile düet olarak dinlemiştik; burada da Čatić ile düetini dinliyoruz : ‘Kafu mi drage ispeci (Kahvemi Pişirmek İstiyorum) ve ardından ‘Fındıklı Bizim Yolumuz’ geliyor, ud eşliği ile Mirza Redzepagic esere güzel bir renk katıyor ve Musovic’in akordiyonu eserin genelinde ön plana çıkıyor.
Sekizinci eser ‘Fındıklı Bizim Yolumuz’ da ise Ellek’in klarneti ile Tahirović”in perküsyonu ön plana çıkıyor ve yine başarılı bir düet oluyor. Ardından, albümün en sade çalışmalarından olan ve pek çok yorumcudan bilinen bir klasik geliyor ‘Snijeg pade na behar na voće’.. Tahirović’in perküsyon solosuyla başlayan eserde klarnet ve akordiyonun yanında Sanel Redzic’in klasik gitarı da eseri tamamlıyor. Son eser ise Makedonya folklorundan bir eser; ‘Meyhanenin Gülü / Site devojčinja’ yine Redzic’in klasik gitarının diğer enstrümanlarla uyum içinde olduğu bir yorum ve albüm için de güzel bir final oluyor. Albümde bununla birlikte Azur Imamović’in bas gitar eşliği de eserlere güzel bir renk katıyor.
Başlıkta da belirttiğim gibi, hem Türklerde hem de Balkanlarda sevilen eserler de albümde ön plana çıkıyor. ve albüm, sadece Balkan kültürünü sevenlere değil; tüm dinleyicilere hitap eden bir müzikal şölen.
Yorum Ekle