Müzik

Yıldız, yeni albümüyle hayata dair acı-tatlı düşlerini müziğine taşımaya devam ediyor : Taylan Yıldız – Jan U Tham / Dil Ve Tat…

Tunceli / Hozat’lı sanatçı Taylan Yıldız ismini müzikseverlerin çoğu, ilk albümü olan 2012 yapımı Reçhe / İz albümüyle tanıdı ve özellikle Zazaca repertuvarı ve Dersim kültürüne katkısı ile dinleyicilerin beğenisini kazandı. Yıldız’ı en son 2014 yılında Aleviler’e Kalan albümünde Ey Sofi yorumu ile dinlemiştik. Şimdi ise Yıldız, 8 yıl aradan sonra ikinci albümünü yine Kalan Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturuyor : Jan U Tham / Dil Ve Tat…

Kalan stüdyosunda kaydedilen albümün kaydı Alican Özbuğutu ve Tuncel Eylik imzası taşırken, mix ve mastering çalışması ise Özgür Özkan Mete & İhsan Apça imzası taşıyor.

Albümün düzenlemeleri, ilk albümde olduğu gibi Öner Gerçek imzası taşırken, son eser Es Sebikeri’nin düzenlemesi Mikail Aslan’a ait. Ayrıca Cemil Qoçgiri de curasıyla eşlik ederek kaydı üstlenmiş.

Albüm, Yıldız eseri ‘Name To Goynen’ ile açılıyor. Öner Gerçek’in gitarı ve curasının Şaban Gölge’nin yaylıları ve Onur Nazım Engin’in klarnetiyle dengelendiği eserde Yıldız’ın (özellikle son kısımlarda tizleşen) çift ses vokali de Ercüment Orkut’un klavyesiyle birlikte eserin duygusunu destekliyor. Orta kısımda Gölge’nin yaylıları esere senfonik bir hava katıyor. Ömer Arslan’ın perküsyonları ve Olcay Bozkurt’un bası da eseri tamamlıyor. Ardından Ali Haydar Güçlü eseri ‘Xızır’ gitar-yaylı-perküsyon uyumuyla başlayan eserde Orkut’un piyanosu da Ertan Tekin’in duduğuyla birlikte dengeleniyor ve Yıldız’ın çift ses vokali de eseri güçlendiriyor. Orta kısımda Gerçek’in bağlama solosu başarılı ve Orkut’un yer yer öne çıkan klavyesi ile eseri tamamlıyor. 

Sırada, Fedai (Mehmet Bağdaş) eseri ‘Dostum Sen Bu Aşkı Anlayamazsın’ Gerçek’,n bağlamalarıyla başlayan ve Arslan’ın perküsyonunun da desteklediği eserde gitar-bas uyumu çift ses vokalle ilerleyerek eserin duygusunu destekliyor ve Orkut’un piyanosu da altyapıyı güçlendiriyor. Gitar esere güncel bir anlayış katıyor. Ardından Yıldız eseri ‘To Çina’ Orkut’un piyano solosu ve gitar-duduk-keman ile ilerleyen eserde Tekin aynı zamanda meyiyle de eseri destekliyor. Arslan’ın perküsyonu da yer yer öne çıkıyor. Albümün öne çıkan eserlerinden biri.

Sırada, art arda iki Yıldız eseri var. İlk önce ‘Dına Bossa Bossa’ bağlama-gitar uyumuyla başlayan eserde klarnet ve de perküsyonlar ile birlikte öne çıkıyor. Bozkurt’un bası da perküsyonlar ile birlikte eserin hareketli yapısını canlı tutuyor ve çift ses vokal de (özellikle Yıldız’ın tiz tonlarında) altyapıyı güçlendiriyor. Repertuvarlara girebileceğini düşündüğüm yeni bir eser. Ardından ‘Acı Düşler’ gitar-mey-duduk uyumuyla başlayan ve Bozkurt’un basının perküsyonlarla yer yer öne çıktığı eserde duduk eserin duygusunu destekliyor; Taylan’ın çift ses vokali ve tizleri başarılı.

Albüm, Taylan Yıldız’ın kardeşi Serdar Yıldız ile düeti; Pir Sultan Abdal sözlerine anonim beste ‘Koyun Meler’ ile devam ediyor. Gerçek’in bağlamaları ve Arslan’ın perküsyonlarıyla başlayan eserde Tekin’in meyi öne çıkıyor. Bozkurt’un bası da Gerçek’in gitarlarıyla birlikte altyapıyı tamamlıyor. İki kardeş geri vokallerde de birbirini destekleyerek uyumlu bir düet performansı sergiliyor. Sırada Ozan Serdar eseri ‘Heq Bela Xo Todo’ var. Perküsyon-bas uyumu ile hareketli bir şekilde başlayan eserde Gerçek’in elektrosu da dahil olarak Gerçek’in bağlamalarıyla dengeleniyor ve çift ses vokal de eseri canlı tutuyor. Son kısımda Orkut da klavyesiyle esere farklı bir bakış açısı katıyor ve Gerçek’in gitarları esere güncel bir tını katıyor. Albümden düzenleme bağlamında dikkat çekecek eserlerden biri oluyor.

Sırada bir diğer Yıldız eseri ’Thelpe Astarı’ var. Gölge’nin kemanı ve Tekin’in duduğunun gitar-bas-perküsyon ile uyumuyla başlayan eserde çift ses vokal eserin duygulu yapısını destekliyor. Gölge’nin viyolası ve Bozkurt’un bası da altyapıyı tamamlıyor. Ardından Emir Ali Yağan eseri ‘Konar Göçer Oldum’ Gerçek’in bağlamaları ve ebowunun uyumuyla başlayan eserde Arslan’ın perküsyonu da gitar-bas ile birlikte öne çıkıyor. Orta kısımda gitar-yaylı uyumu esere senfonik bir tını katıyor.

Son eser Taylan Yıldız kaynaklığında derlenmiş Alişan Yıldız eseri-klamı ‘Ez Sebikeri’ Qocgiri’nin curasıyla açılan eserde Aslan da tembur ve gitarıyla esere dahil olarak eserin akustik yapısını dengeliyor. Orta kısımda Aslan’ın saksafon solosu başarılı. 

Albümün yönetmeni Öner Gerçek, hem bağlamalarıyla (divan, kopuz, şelpe, cura) hem de gitarlarıyla (akustik-elektro-perdesiz-ebow) dikkat çekiyor ve Olcay Bozkurt da basının yanı sıra kontrbas ve perdesiz bas gitarıyla eserleri tamamlıyor.

Yıldız, ikinci albümüyle hem kendi yazdığı eser-klamlarla hem de yeniden yorumladığı eserlerle; hem Gerçek’in düzenlemeleri ile aynı uyumu sürdürüyor, hem de hayata dair acı-tatlı düşlerini müziğine taşımaya devam ediyor.