Müzik

Azeri aşk şarkılarının naif yapısı, naif bir yorumla bütünleşiyor : Oya Ergün – Sevgilim / Love Songs From Azerbaijan…

Başarılı opera sanatçısı Oya Ergün, yıllar içinde pek çok temsilde yer aldı ve müziğin eğitiminde birden pek çok alanda kendisini geliştirdi. 

Ergün, çocukken bir gün radyoda Reşid Behbudov’dan yorumuyla yer alan Azeri eserlerini beğeniyle dinledi ve bu müzik kültürünü, uzun yıllar sonra Azerbaycan’da yaşamaya başlamasıyla daha da tanıyan Ergün, Behbudov’un repertuvarında yer alan eserlerin de yer aldığı bir albümü, onun aziz hatırasına adayarak, ülkemizde Ahenk Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu : ‘Sevgilim / Love Songs From Azerbaijan’…

Albümün yapımcılığını Ergün’ün eşi Hakan Tanrıverdi üstleniyor.

Albümdeki tüm düzenlemeler Uğraş Durmuş’a ait. Albümde Oya Ergün’e Mus Ensemble eşlik ediyor.

İlk eser, Selimi’nin unutulmaz eseri ‘Ayrılık’ Uğraş Durmuş’un piyanosuna eklenen Samir Şahbeddinov’un tarıyla başlayan esere sırasıyla Hakim Abdullayev’in balabanı, Xayyam Memmedov’un kamançasının eklenmesiyle başlayan eserde Durmuş’un piyanosu eserin duygulu yapısını öne çıkarırken Elçin İbrahimli de nağarasıyla eserin altyapıyı tamamlıyor. Rövşen Emrahov’un kemanı ve Lala Murshudli’nin çellosunun da güçlendirdiği esere piyano güncel bir anlayış katıyor. Ergün de güçlü vokaliyle eseri devleştiriyor. Orta kısımda Şahbeddinov’un tar solosu başarılı. Ardından Enver Elibeyli’nin sözlerine Rauf Hacıyev bestesi ‘Sevgilim’ Emrahov’un kemanı ve Durmuş’un piyanosuyla başlayan esere Murshudli’nin çellosu da dahil oluyor ve üç enstrüman başarılı bir şekilde dengeleniyor ve tüm eser boyunca Ergün’ün vokaliyle bütünleşiyor. 

Üçüncü eser, Fikret Amirov eseri ‘Küçelere Su Serpmişem’ Ergün, ilk defa oğlundan duyduğu esere, araştırdığında Behbudov’un repertuvarında da yer aldığını görerek yaşadığı karşılaşma sonucu yer vermeyi isteyerek oğlu Toros Alp Tanrıverdi’ye ithaf ediyor. Durmuş’un piyanosuna Memmedov’un kamançasına eklenmesiyle başlayan eserde Durmuş’un piyanosu ön plana çıkıyor ve Emrahov’un kemanıyla Murshudli’nin çellosu de piyano ile dengeleniyor. Orta kısımda Şahbeddinov’un tarı da esere eklenerek eserin duygulu yapısını güçlendiriyor. Son kısımda Memmedov’un kemençesi öne çıkıyor. Ardından Rumeli Türküsü ‘İnce Giyersin’ ise Ergün’den anneannesi Mahmure Tunga’ya bir ithaf oluyor. Kerimov’un nağarasına Murshudli’nin çellosu ve Emrahov’un kemanının Durmuş’un piyanosuyla birlikte eklenmesiyle başlayan esere Oya Ergün de alto blok flütyle katkı sağlıyor. Yaylılar eserin hareketli yapısını nağara ile birlikte destekliyor. Orta kısımda Memmedov’un kamança solosu başarılı ve Şahbeddinov da tarıyla dahil oluyor.

Albüm, ‘Nazende Sevgilim’ ile devam ediyor. Durmuş’un piyanosuyla başlayan esere Kerimov’un mağarası ve İbrahimli’nin davulu da ekleniyor ve Emrahov’un kemanı ve Murshudli’nin çellosu, Şahbeddinov’un tarıyla birlikte altyapıyı tamamlıyor. Memmedov’un kamançasının da eklendiği eserde orta kısımda yaylıların birlikteliği başarılı. Ergün bu eseri annesi Ayşen Ergün’e ve müziği öğrendiği babası Mesut Kenan Ergün’e ithaf ediyor. Ardından ‘Girdim Yarın Bağçasına’ Ergün’ün vokaliyle başlayan esere Durmuş’un piyanosu ve Kerimov’un nağarası da ekleniyor ve Ergün alto blok flütüyle altyapıyı güçlendiriyor. Orta kısımda Ergün’ün flütü yaylılarla dengelenerek eserin duygusuna katkı sağlıyor. Son kısımda Şahbeddinov’un tarı da dahil oluyor.

Sıradaki eser bir başka klasik Aslan Aslanov & Telman Hacıyev eseri ‘Laleler’ İvan Karimli’nin garmonunun ön planda başladığı esere İbrahimli’nin davulu ve Uğraş’ın piyanosu da destek olarak eserin hareketli yapısını destekliyor. Çift ses vokal de başarılı. Ardından Resul Rıza & Tevfik Kuliyev klasiği ’Sene De Kalmaz’ Emrahov’un kemanıyla Durmuş’un piyanosunun bir arada başladığı eserde Murshudli’nin çellosu da eserin duygulu yapısını destekliyor. Bununla birlikte Kerimov’un nağarası ve Memmedov’un kamançasının da dahil olduğu eserde Murshidli’nin çellosu ve Emrahov’un kemanı da eserin duygulu yapısına katkı sağlıyor. Nağara eşliği esere güncel bir anlayış katarak piyanoyla birleşince eseri caz esintili bir yapıya dönüştürüyor. Şahbeddinov’un tarı da ara ara esere katkı sağlarken Ergün’ün vokali eseri devleştiriyor.

Sırada, ülkemizde de çok sevilen klasiklerden Talat Eyyübov & Fikret Amirov eseri ’Reyhan’ var. Ergün bu eseri de ağabeyi Rıdvan Galip Ergün’e ithaf ediyor. Murshidli’nin çellosu, Emrahov’un kemanı ve Durmuş’un piyanosuna Kerimov’un nağarasının eklenmesiyle başlayan eserde Memmedov’un kamançası da eserin hareketli yapısına katkıda bulunuyor ve orta kısımda öne çıkıyor. Ardından Zeynel Cabbarzade dizelerine Tevfik Kuliyev eseri ‘Eziz Suret’ Azerbaycan Devlet Filarmoni Orkestrası eşliği ile yer alıyor. Yaylılar ve üflemelilerin birlikteliği ile başlayan eser, senfonik altyapısıyla dinleyiciler tarafından da sevilecektir.

Son iki eserin adapte sözleri Oya Ergün’e ait. Andrey Babaev bestesi ‘Ne Proşay (Affetme)’ Durmuş’un piyanosu ve Murshudli’nin çellosuyla başlayan eserde Emrahov’un kemanı da yer yer öne çıkıyor. Ardından Michail Matusovsky sözlerine Vasiliy Soloyov-Sedoi eseri ‘Moskova Geceleri’ Durmuş’un piyanosu ve Emrahov’un kemanının birlikteliği ile başlayan eserde Murshidli’nin çellosu da altyapıyı tamamlıyor. Her iki eser de akustik bir anlayışla düzenlenmiş. 

Azeri eserlerinin kendine özgü duygulu yapısı, Durmuş’un bu duyguyu koruduğu düzenlemeleri ve Ergün’ün aynı naiflikteki yorumuyla bütünleşince yıllarca dinlenilecek bir albüm ortaya çıkmış.