Başarılı Türk Halk Müziği sanatçısı Muharrem Aslan’ı hem kendi albümlerinde, hem de karışık türkü albümlerinde dinlemiştik. Şimdi ise Muharrem Aslan’ı Renk Müzik Yapım etiketiyle, Ali Fırat Aslan yapımcılığında önce dijital platformlarda, ardından CD formatında 2 CD’lik baskısıyla müzik marketlerde de dinleyiciyle buluşan dördüncü albümü ile dinliyoruz : ‘Sustum’…
Albümün aranjörlüğü Muharrem Aslan’a ait. Aynı zamanda albümün kaydını, mix ve mastering çalışmasını da Aslan üstlenmiş. Ayrıca albümün kalabalık bir orkestra kadrosu var.
İlk eser 1984 yılında aramızdan ayrılan ve Acılara Tutunmak, Acıyı Bal Eyledik ve Öyle Bir Yerdeyim Kigibi şiirleriyle tanınan Hasan Hüseyin Korkmazgil dizelerine bir Aslan bestesi ‘Akşam Delisi’ klavye altyapısı ile başlıyor. Aslan’ın şiirsel ve protest okuma tarzıyla birlikte akustik gitarının da girmesiyle birlikte altyapı tamamlanıyor. ortadaki elektro solo da esere Rock bir hava katıyor. Albüme güzel bir açılış oluyor. Ardından edebiyatımızın efsanelerinden Nazım Hikmet Ran dizelerine bir Aslan bestesi ‘Beklerken (Ona)’ Aslan’ın bağlaması ve perküsyonunun uyumu ile başlıyor. Altta klavye ve klasik gitar da güzel bir renk katıyor. Albümün öne çıkan başarılı eserlerinden biri.
Üçüncü eser; yine bir edebiyat efsanesi Sabahattin Ali’nin farklı bestelerle de dinleyip sevdiğimiz unutulmaz şiirlerinden biri, bu sefer Aslan’ın bestesiyle dinleyiciyle buluşuyor: ‘Eskisi Gibi (Ben Gene Sana Vurgunum)’ Kayla Flaxman’ın başarılı çello eşliğiyle başlıyor, devamında Aslan, klasik gitarı ve piyanosuyla eseri tamamlıyor. Eserin bu versiyonu da diğerleri gibi sevilecek gibi görünüyor. Hemen ardından ‘Kifayetsiz Muhteris’ şiir kitabıyla da bilinen şair Yavuz Doğan’ın dizelerine bir Aslan bestesi geliyor: ‘Git Artık’ Sinead Cristaudo’nun başarılı vokaliyle açılıyor, vokal ara ara esere canlılık katıyor. Aslan’ın gitarının yanında bağlaması da eserde yer alıyor. Orta kısımda Dimitri Vouras’ın klarnet solosu başarılı.
Beşinci eser, yine bir şair Efe Kaya’nın dizelerine bir Aslanbestesi, ‘Hasret Kaldıkça’ akustik bir orkestrasyona sahip, şiir ile başlıyor ve şiire Vouras’ın yan flütü ve Aslan’ın gitarı katkı sağlıyor. Ardından gitarın yanında klavyenin ve bağlamanın da girişi eserin akustik havasını koruyor. Ardından sözü ve müziği Elbistanlı şair Celalettin Kurt’a ait bir eser var: ‘Gözlerini Yurt Tuttum’ Mathew Bell’in trombonu ve Vouros’un yan flütü ile açılıyor; Aslan eserde gitarı ile de yer alıyor. Trombon ve flüt sololar orta kısımda da esere canlılık katıyor. Albümden önce çıkan bir başka başarılı eser.
Yedinci eser; sözü ve müziği Aslan’a ait ‘Benimle Evlenir Misin?’ Edward Barnes’ın bas gitarının yanında Aslan’ın gitarı ve Vouros’un klarneti ile başlayan eser, albümdeki şiirsel havayı başarılı bir şekilde devam ettiriyor. Ardından Yavuz Doğan’ın dizelerine bir Aslan bestesi ‘Demek Ki’ Aslan’ın bağlamasıyla açılıyor, orta kısımda Aslan’ın kopuzu da eserin altyapısını tamamlıyor, akustik ve duygulu bir başka çalışma.
Dokuzuncu eser; yine bir Doğan & Aslan çalışması : ‘Sayıklamalar’ tarihe damga vurmuş pek çok önemli isme gönderme yapan, Aslan’ın da klasik gitarı ve bağlamasıyla yer aldığı eserde orta kısımda Baran Aşık’ın duduk eşliği başarılı. (Albümün CD basımında ilk CD’nin son eseri.) Ardından; albüme ismini veren Doğan & Aslan çalışması : ‘Sustum’ Bell’in özellikle orta kısımda da başarılı bir şekilde yer alan trombonu ve Aslan’ın gitarıyla başlıyor, Aslan’ın bağlama ve klavyesinin de eklenmesiyle tamamlanıyor; albümün öne çıkan eserlerinden biri.
Sırada, yine bir edebiyat efsanesi Özdemir Asaf’ın dizelerinden bir Aslan bestesi ‘Bir Türkü Söyler Gideriz’ (Dijital platformlardaki versiyonda Kalmak Türküsü diye de geçiyor.) Aslan’ın kopuzuyla başlıyor, ardından gitar da uyumlu bir şekilde ekleniyor; orta kısımda Aşık’ın duduk solosu esere güzel bir renk katıyor. Ardından bir başka Sabahattin Ali şiirine bir Aslan bestesi, ‘Ağlayı Ağlayı’ Barnes’ın bası ve Vouros’un yan flütüyle açılıyor, orta kısımda Aslan’ın bağlaması altyapıyı tamamlıyor. Sabahattin Ali şiirleri sevenlerin ıskalamaması gereken bir çalışma olmuş.
Hemen ardından, bir başka edebiyat efsanesi Cemal Süreya’nın dizelerine bir Aslan bestesi ‘Biliyorum Sana Giden Yollar Kapalı’, Flaxman’ın başarılı çello açılışı ve Aslan’ın akustik gitarıyla bütünleşen, albümün sevileceğini düşündüğüm eserlerinden. Orta kısımda Aslan’ın elektro gitar solosu da esere güzel bir renk katıyor. Ardından bir Doğan & Aslan eseri ‘Sanrı’ Aslan’ın piyanosuyla başlayan, Colin Berryman’ın sitar eşliğinin güzel bir renk kattığı, orta kısımda Aslan’ın bağlama solosuyla da yer aldığı ve Vouros’un yan flüt solosunun da dengelediği başarılı bir çalışma, albümden öne çıkan bir başka eser.
Anonim sözlere bir Aslan bestesi ile devam ediyor albüm; ‘Taht’ Aslan’ın akustik gitar ve curasının uyumuyla başlayan eser, orta kısımda Aslan’ın bağlama solosunun da yer aldığı, elektronik bir altyapıya sahip olan ancak bu altyapının akustik yapıyı etkilemediği başarılı bir çalışma. Ardından bir diğer Doğan & Aslan çalışması ‘Ömür Derler’ Aslan’ın bağlama solosu ve şiiriyle başlayan akustik bir çalışma. Çift ses vokal başarılı.
Son eser Yavuz & Doğan eseri ‘Sorma Sakın Söyleyemem’ Aslan’ın bağlamasının yanında curasının ve klavyesinin ön planda olduğu, aynı akustik havayı devam ettiren bir eser ve albüme güzel ve duygulu bir final oluyor.
Başlıkta da belirttiğim gibi, hem ölümsüz şairlerin eserlerinin yeni ve kendinden önceki çalışmalar gibi beğenileceği, bununla birlikte yaşayan şairler Yavuz Doğan -ki albüme büyük bir katkı sağlamış kendisi- ve Efe Kaya’nın başarılı dizelerinin yanında Aslan’ın bestecilik yönünün de tok yorumuyla bütünleştiği, arşivlerde yer almayı hak eden bir çalışma.
Yorum Ekle